KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Jak walczyć ze stresem cieplnym u krów mlecznych?

Opublikowano 27.03.2019 r.
Zima dobiegła końca, a temperatury są coraz wyższe. O ile dla większości rolników jest to dobra wiadomość, to producentom mleka może przysporzyć zmartwień, związanych z problemami stresu cieplnego w stadach. W odpowiedzi na ich potrzeby firma De Heus wprowadza do oferty nowy produkt – Bestermine Lato. Jest to pierwszy w Polsce produkt, skutecznie niwelujący efekt stresu cieplnego u krów, sprawdzony na wielu gospodarstwach. 

Czym jest stres cieplny i skąd się bierze?

Od kilku lat widoczne są zmiany klimatyczne. Fale upałów są coraz dłuższe, a zimy cieplejsze. W Europie prognozuje się w najbliższych latach straty z powodu spadku produkcji mleka, które będą efektem stresu cieplnego.

Przy temperaturze w oborze powyżej 20°C zwierzęta mają już problem z termoregulacją organizmu, co skutkuje spadkiem pobrania pasz. Krowy mają problem z oddaniem nadwyżki ciepła, wytworzonego w wyniku fermentacji w żwaczu. Dotyczy to przede wszystkim krów wysokoprodukcyjnych. Upał powoduje u nich powstawanie tzw. stresu cieplnego, który prowadzi do spadku wydajności produkcji mleka – w skrajnych przypadkach nawet o 30%. Kolejnymi objawami jest spadek parametrów rozrodu.

Czym jeszcze grozi stres cieplny?

  •     znaczącym spadkiem odporności,
  •     spadkiem rentowności (mniej mleka, zacieleń, wzrost kosztów weterynaryjnych itp.),
  •     trudnymi porodami i obniżeniem parametrów rozrodu (spadek poziomu hormonów),
  •     wzrostem kulawizn w stadzie,
  •     wzrostem upadków krów i cieląt,
  •     spadkiem produkcji mleka średnio o 5-7 litrów na krowę.

W wyniku stresu cieplnego hodowcy muszą mierzyć się z niższym indeksem zacieleń i wydłużeniem okresu międzywycieleniowego. Nowo narodzone cielęta moją znacznie niższą wagę pourodzeniową. Upadki zwierząt przekładają się na straty finansowe, nawet do 800 zł za jedną sztukę – mówi Wojciech Szwarc, kierownik regionalny ds. bydła De Heus.

Krowy zaczynają odczuwać stres cieplny już przy 20°C i wysokiej wilgotności powietrza. Można wtedy zaobserwować u zwierząt przyśpieszony oddech (ponad 60/min), apatię oraz zwiększony pobór wody.

Jak uniknąć stresu cieplnego u krów?

Skutecznym sposobem na zminimalizowanie efektów stresu cieplnego, jest poprawa wentylacji w oborze oraz zraszanie powietrza w miejscu przebywania krów. W walce z nim pomaga również zwiększenie koncentracji energii w dawce poprzez np. dodatek tłuszczu chronionego. Pomocna będzie także zmiana godzin karmienia – zadawanie  paszy wczesnym rankiem oraz późnym wieczorem, a także optymalizacja poziomu włókna w dawce.

Bestermine Lato — rewolucja wśród produktów dla bydła mlecznego

 Ujemny efekt stresu cieplnego  można ograniczać  poprzez dodatek  nowego suplementu firmy De Heus – Bestermine Lato. Jest to pierwszy tego typu produkt w kraju, radzący sobie ze stresem cieplnym u krów. Doskonale reguluje gospodarkę przemian mineralnych, w wyniku czego krowa łatwiej oddaje nadmiar ciepła, zapobiega spadkom produkcji mleka oraz apetytu, a także łagodzi złe efekty wysokich temperatur – cieszy się Wojciech Szwarc.

Bestermine Lato:

  •     zapobiega spadkom pobrania dawki oraz spadkom produkcji mleka,
  •     optymalizuje wykorzystanie energii w żwaczu,
  •     pokrywa potrzeby kluczowych makroelementów.

Kiedy zacząć i jak stosować suplementację Bestermine Lato?

Najlepszym momentem na zastosowanie suplementacji Bestermine Lato, będzie wzrost temperatur powyżej 18°C. Przy podawaniu mieszanki mineralno-witaminowej konieczne jest zapewnienie ciągłego dostępu do świeżej wody, ze względu na wzmożone pragnienie. Dawkowanie należy dostosować do temperatury, jaka jest w oborze. Od 25 do 30 stopni C należy użyć 200g na jedną sztukę bydła na dzień. Powyżej 30° powinna to już być dawka od 300 do 500 gramów.

 

De Heus - ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych na polskim rynku paszowym. Firma De Heus działa w ponad 50 krajach na całym świecie, wspierając osiągnięcia swoich klientów: producentów żywca, mleka, jaj i ryb. Nieustannie, wspólnie z klientami, firma wzmacnia wydajność i rozwój technologiczny, wykorzystując swoją bogatą wiedzę o żywieniu i hodowli zwierząt. Na polskim rynku paszowym De Heus obecny jest od ponad 25 lat. Produkuje mieszanki paszowe pełnoporcjowe, mieszanki uzupełniające (koncentraty), a także mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy) i preparaty mlekozastępcze. Posiada szeroką ofertę rozwiązań żywieniowych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej. Roz­wiązania te cechują się wysoką jakością oraz optymalnym zbilansowaniem recepturowym. W skład produktów wchodzą jedynie surowce najwyższej jakości. Dodatkowo, kontrola komponentów pasz i wymagające procedury produkcyjne sprawiają, że produkty są bezpieczne i zdrowe dla zwierząt i ludzi. Znakami rozpoznawczymi firmy są profesjonalne doradztwo żywieniowo-techniczne oraz specjalistyczne programy żywieniowe „szyte na miarę” potrzeb klientów. De Heus oferuje również doradztwo w budowie obiektów inwentarskich, realizowane przez profesjonalistów z działu Agra-Matic.

 

Źródło: biuro prasowe De Heus

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO