KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Czy warto uprawiać soję?

Opublikowano 14.04.2019 r.
Szansą poprawy bilansu paszowego i białkowego w naszym kraju jest uprawa niemodyfikowanych genetycznie odmian soi. Czy taka uprawa jest trudna? Czy się opłaca? Sprawdź w naszym artykule. 
 
Soja pochodzi ze strefy klimatu kontynentalnego, jest ciepłolubną rośliną dnia krótkiego, a okres jej wegetacji trwa od 120 do 150 dni. Podstawowym warunkiem rozszerzenia uprawy roślin strączkowych i soi jest ich dobór do lokalnych warunków gospodarowania. W warunkach Polski najtrudniej dopasować wczesność odmiany do warunków pogodowych podczas siewu i wschodów (druga dekada kwietnia do połowy maja) oraz na czas dojrzewania i zbioru (wrzesień, październik). Jednak wydłużający się okres wzrostu i rozwoju roślin oraz dużo słonecznych dni sprawiają, że uprawa soi zyskuje w Polsce na popularności. Jej udział w strukturze zasiewów wynosi obecnie 17-20 tys. ha.
 
 
Soję najlepiej uprawiać po zbożach, które pozostawiają po sobie stanowisko wolne od uciążliwych chwastów i niezbyt zasobne w azot. Kukurydza jest też dobrym przedplonem, jednak w tym przypadku należy zwrócić uwagę na użyte herbicydy, których pozostałości w glebie mogą hamować wzrost soi. Należy unikać uprawy soi po rzepaku, z uwagi na ryzyko wystąpienia zgnilizny twardzikowej. 
 
Innym problemem, agrotechnicznym jest walka z chwastami. W 2018 roku na polskim rynku zabrakło herbicydów dla tych, którzy nie zaopatrzyli się w nie na początku sezonu.
 
Wielu rolników zniechęca uprawa soi z powodu braku odbiorców, zwłaszcza mniejszych partii nasion. Problem ten jest sukcesywnie rozwiązywany, firmy zajmujące się handlem nasionami prowadzą również skup. Przykład – kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego czy też AGROLOK – Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego w województwie kujawsko-pomorskim, SojaFoods w  wielkopolskim. Nadal jednak niewielkie partie (poniżej 20 ton) trzeba dowieźć we własnym zakresie, własnym transportem. Podmioty skupujące są w stanie zagwarantować transport od kilku producentów, którzy wspólnie zadeklarują sprzedaż co najmniej 20 ton ziarna.
 
Soja wciąż nie jest rośliną powszechną w Polsce, choć wiele przemawia za jej uprawą. Przede wszystkim nie wymaga specjalnych maszyn i urządzeń, jest idealnym przedplonem dla zbóż, kukurydzy, rzepaku, buraka cukrowego i warzyw. Pozostawia doskonałe stanowisko – po pierwsze, czyste pole, po drugie, azot w glebie w ilości do 40 kg/ha. Ma też wyjątkowe zdolności poprawiania żyzności gleby, pozostawia ją spulchnioną, polepsza jej właściwości fizyczne i chemiczne oraz zwiększa jej retencyjność wodną. Daje też wymierne korzyści finansowe, o czym przekonuje nas kalkulacja kosztów produkcji sporządzona przez Polską soję.
 
Nakłady finansowe poniesione na materiał siewny, nawozy, wapno, herbicydy oraz koszty pośrednie – usługa kombajnowania, paliwo, oleje, smary, pozostałe koszty – to w sumie ok. 3000 zł/ha (ceny z 2018 r.). A to oznacza, że plon na poziomie 20 dt/ha równoważy koszty. Nadwyżka plonu ponad 2 t/ha przynosi zysk. Jeżeli do tego dodamy dopłaty do roślin strączkowych, dopłaty do materiału siewnego oraz azot pozostawiony w glebie dla rośliny następczej uprawa soi zapowiada się obiecująco. 

 

 

 
Bożena Jóźwiak
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
 
 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 

POWIĄZANE TEMATY:sojauprawa soi
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO