KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Przepisy z jajkiem w roli głównej - nie tylko na Wielkanoc

Opublikowano 16.04.2019 r.
Jajka – niekwestionowany symbol Wielkanocy. Poznajcie zatem prawdziwego bohatera wiosny. Poniżej różne przepisy z jajkiem w roli głównej.

jajka

Pasta jajeczna

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżeczki majonezu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku

 

Jajka gotujemy na twardo, ok. 8-10 minut. Obieramy ze skorupki i rozdrabniamy widelcem na pastę. Nie musi być gładka — jak wolimy, niektórzy lubią niedbałe kawałki w paście. Dodajemy majonez, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki. Schładzamy przynajmniej 5 godzin. Wtedy pasta się przegryzie i będzie naprawdę pyszna. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki, ewentualnie dodajemy jeszcze majonezu i doprawiamy dodatkową solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem (lub smarujemy kanapki i posypujemy obficie świeżym szczypiorkiem).

 

Jajka po wiedeńsku

 

Sposób pierwszy:
Jajka delikatnie wbijamy do szklanki. Szklankę umieszczamy w naczyniu z gotującą się wodą, gotujemy ok. 3 minut – aż białko lekko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Na wierzchu układamy kawałek masła, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem. Świetnie smakuje z białą, świeżą bułeczką.

Sposób drugi:
Jajka gotujemy na miękko. Wyjmujemy, wbijamy do szklanki (pozostałą zawartość wyjmujemy łyżeczką). Na wierzchu układamy kawałek masła, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.

Omlet ze szpinakiem

omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia (polecam oliwę lub masło klarowane)
  • świeży szpinak
  • sól, pieprz

 

Aby uzyskać dobry puszysty omlet, bardzo ważne jest napowietrzenie (ubicie) jajek. Wbijamy je do dużej miski. Ubijamy lekko widelcem lub trzepaczką, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Na powierzchni masy jajecznej powinny pojawić się lekkie bąbelki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy objętość. Delikatnie wlewamy masę jajeczną. Zmniejszamy ogień do minimum. Zagarniamy łopatką jajka do środka, dopóki nie zaczną się ścinać. W przygotowywaniu omletu ważne jest, by go nie przesmażyć i wysuszyć. Powinien pozostać lekko płynny w środku. Kiedy omlet jest gotowy (ścięty od spodu i lekko płynny na wierzchu), energicznym ruchem składamy go na pół na patelni i zsuwamy na talerz. Świetny nie tylko na śniadanie, ale obiad i kolację.

 

Jajka sadzone z kaparami na rukoli

Składniki:

  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia (polecam oliwę lub masło klarowane)
  • kilka kaparów odsączonych z zalewy
  • rukola (bądź każda inna zielenina: roszponka, ulubiona mieszanka sałat, zwykła sałata, świeży szpinak baby)

 

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Wbijamy ostrożnie jajka, w miejscu białek układamy kapary (ok. 4-5 na jajko). Smażymy. Przygotowane jajka sadzone wykładamy na rukolę (bądź inne sałaty). Można doprawić solą i pieprzem.

 

Pasta z awokado i jajka

pasta z awokado i jajka

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, ew. serek śmietankowy do smarowania
  • szczypiorek

 

Jajka gotujemy ok. 8 minut we wrzątku. Obieramy ze skorupki. Awokado przekrajamy na pół, dużym nożem usuwamy pestkę i wybieramy cały miąższ do miseczki. Rozdrabniamy widelcem na pastę z jednym uprzednio ugotowanym jajkiem. Drugie kroimy w plasterki — położymy je na wierzch kanapki. Doprawiamy do smaku, ewentualnie dodajemy trochę serka śmietankowego, by pasta była bardziej kremowa. Taka pasta wspaniale smakuje na ciemnych, żytnim chlebie (np. pumperniklu).
Kanapki smarujemy pastą, na wierzchu układamy plasterki jajka (tego, które nam pozostało). Posypujemy szczypiorkiem.

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

jajka faszerowane

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 plastry suszonych pomidorów z zalewy

 

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka do miseczki. Wyjmujemy suszone pomidory z zalewy. Żółtka i suszone pomidory umieszczamy w blenderze lub mikserze i miksujemy na gładką pastę. Do połówek białek nakładamy farsz z suszonych pomidorów, dekorujemy świeżymi ziołami (najlepiej rzeżuchą).

 

Jajko zapiekane w awokado

jajka zapiekane w awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

 

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę. We wgłębienie pozostałe po pestce wbijamy jajko. Jeśli nie będzie się mieścić, możemy usunąć trochę białka. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 min (do momentu ścięcia się jajka) w 180 stopniach C na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy i pieprzymy do smaku. Wspaniale smakuje z pomidorami (czy to w sałatce, czy po prostu pokrojonymi na plasterki).

 

Sałatka z jajkiem

sałatka z jajkiem

Składniki:

  • 1 jajko
  • garść zielonych sałat różnego rodzaju (np. masłowa, rzymska, radicchio, rukola, szpinak, kędzierzawa, lodowa itd.)
  • 2 rzodkiewki
  • pół zielonego ogórka
  • szczypiorek

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oleju lnianego (może być też każdy inny olej lub oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (może być też każda inna musztarda)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 sól, pieprz

 

Jajko ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ósemki. Sałaty umyć, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Rzodkiewkę i ogórek pokroić na plasterki, dodać do sałaty i wymieszać. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać w osobnym naczynku, można dodać więcej oleju, jeśli będzie taka potrzeba. Sos wlać do miski z warzywami i wymieszać, by wszystko równomiernie pokryło się dressingiem. Na końcu ułożyć pokrojone jajko, posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem (najlepiej smakuje z po prostu z chlebem z masłem).

 

Otwierasz lodówkę, a tam... jajka! Teraz już wiesz, co z nimi zrobić :-) Smacznego!

POWIĄZANE TEMATY:jajkojajko przepisy
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO