KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Ciasto francuskie - przepisy na słodko i wytrawnie

Opublikowano 29.04.2019 r.
Domowe ciasto francuskie możesz przygotować na kilka sposobów, by zaspokoić gusta nawet największych smakoszy. Jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku? Poznaj 3 przepisy - będą idealne na podwieczorek lub kolację.

ciasto francuskie

Ciasto francuskie, czyli...

Ciasto francuskie powstaje przez połączenie dwóch rodzajów ciast. Wyróżnia je delikatna, warstwowa struktura, która powstaje poprzez umiejętne rozwałkowanie oraz odpowiednią temperaturę pieczenia. Jedna część powstaje z mąki pszennej, soli, jaj i octu lub kwasku cytrynowego. Druga zaś wyrabiana jest z masła połączonego z mąką. Na podstawie, którą tworzy pierwsza część ciasta, rozkłada się ciasto maślane. Należy je rozwałkować na około 2 cm. Można złożyć kilka warstw, które następnie odstawiamy do chłodzenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pierwszy przepis na ciasto francuskie zwane "pâte feuilletée" znaleziono we francuskiej książce kucharskiej z 1650 roku. Z ciasta francuskiego można przygotować m.in. słodkie, pikantne czy wytrawne dania. Mogą to być rogaliki, koperty, grzebienie, rurki czy rożki.

Jak zrobić domowe ciasto francuskie krok po kroku?

Może się wydawać, że to trudne przedsięwzięcie. Jednak jeśli zastosujesz się do poniższych porad, okaże się, że to bardzo proste.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 280 g masła
  • 130 ml wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania

Ciasto francuskie – przepis podstawowy

  1. Do dużej miski przesiać 250 g mąki, wlać 30 g roztopionego i przestudzonego masła. Wyrobić ciasto, dodać żółtko, wodę i sól. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Owinąć ją folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do zamrażarki.
  2. W drugiej dużej misce pokroić 250 g masła w kostkę. Dodać 30 g mąki. Połączyć przy użyciu miksera do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ciasto maślane pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Rozwałkować na kwadrat około 20 × 20 centymetrów, a następnie włożyć do lodówki na 40 minut.
  3. Następnie schłodzoną w zamrażarce kulę ciasta odwinąć i rozwałkować na prostokąt. Na to rozłożyć masę maślaną, a brzegi posmarować wodą i rozwałkować. Złożyć w 1/3 część ciasta, posypać mąką i rozwałkować. Następnie znów złożyć i rozwałkować, aby otrzymać 3 równe warstwy.
  4. Ciasto owinąć folią spożywczą i znów włożyć do lodówki na pół godziny.
  5. Rozwałkować, w razie potrzeby rozsypać mąką i znów złożyć na 3 warstwy. Następnie schłodzić przez 2 godziny. Zabieg składania, rozwałkowywania i schładzania powtórzyć 6 razy. W ten sposób przygotowane ciasto francuskie można użyć do razu do pieczenia. Można też zamrozić bądź przechowywać przez kilka dni.

Trójkąty z ciasta francuskiego z jabłkami

Składniki:

  • 380 g ciasta francuskiego
  • 4 średnie jabłka
  • 3 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • odrobina cynamonu
  • jajko

Wykonanie:

Stolnicę posypać mąką i rozłożyć na nią rozmrożone ciasto francuskie w temperaturze pokojowej. Pokroić na 6-8 równych kwadratów. Na rogu każdego z nich położyć łyżkę nadzienia. Zagiąć w trójkąt, a brzegi posmarować wodą z jajkiem. Boki mocno docisnąć, aby się skleiły. Ciastka posmarować jajkiem, przed włożeniem do piekarnika delikatnie nakłuć je widelcem. Piec około 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.

 

Tarta na cieście francuskim z tuńczykiem

tarta na cieście francuskim

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mały por
  • 100 g sera feta
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Rozmrożone ciasto rozwałkować. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zawinąć jej boki. Zrobić dziurki. Piec przez ok. 15 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Białą część pora drobno poszatkować, podsmażyć na łyżce masła, doprawić solą i pieprzem. Odsączyć tuńczyka. Ketchup wymieszać z bazylią i oregano. Ser feta pokroić na drobną kosteczkę. Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować sosem, rozłożyć por, tuńczyka i posypać serem. Zapiekać w piekarniku jeszcze przez 20 minut.

 

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę z pieczarkami. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, przyprawić przyprawą do kurczaka. Ser zetrzeć na tarce. Rozwałkować ciasto, położyć na nim kawałki kurczaka, posypać startym serem, nałożyć pieczarki z cebulą. Zwinąć roladę, włożyć do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować ją rozkłóconym jajkiem i posypać odrobiną żółtego sera. Zapiekać w 180 stopniach przez około 45 minut.

 

Smacznego! Odkryj pomysły na pyszne dania z ciasta francuskiego, którymi zachwycisz najbliższych!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:ciasto francuskie
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO