KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Po co i czym ściółkować truskawki?

Opublikowano 02.04.2020 r.
Najczęściej ściółkujemy truskawki po to, aby zapobiegać rozrostowi chwastów i występowaniu chorób grzybowych. W tym roku dochodzi jeszcze jeden powód: ochrona przed narastającą suszą.

Na wszystkie bolączki nie tylko plantatorów truskawek, ale i wszystkich tych, którzy uprawiają truskawki dla siebie dobrym rozwiązaniem będzie wyściółkowanie międzyrzędów. Ograniczając dostęp światła do podłoża, utrudnia im kiełkowanie. Ponadto chroni glebę przed intensywnym parowaniem, a truskawki przed skutkami suszy. Na wyściółkowanych zagonach dojrzałe owoce szybko przesychają po deszczu i nie stykają się z powierzchnią gleby, więc mniej chorują i rzadziej porażają je choroby.

Dodatkowym plusem jest fakt, że podczas zbiorów truskawki nie są pokryte piaskiem. 


Wszyscy wiemy, że intensywne mycie truskawek powoduje często uszkodzenia mechaniczne i zbyt duże nawodnienie owoców, co powoduje bardzo szybkie ich psucie. Poza tym plantacja ze ściółką jest bardziej ,,przewiewna”, rośliny mają więcej powietrza i więcej słońca, więc truskawki są większe i lepiej dojrzewają.


Eksperci zalecają, aby ściółkowanie było wykonane tuż przed kwitnieniem lub najpóźniej w okresie kwitnienia kiedy kwiatostany są podniesione, gdyż wówczas dokładne wykonanie tego zabiegu jest jeszcze możliwe.

Podsumujmy. Warto ściółkować truskawki, bo:

  • łatwiej jest utrzymać wilgoć w glebie – ściółka zmniejsza parowanie 
  • gleba się mniej nagrzewa (a więc i mniej paruje)
  • możemy ograniczyć ilość chwastów na plantacji – ściółka blokuje dostęp światła dla chwastów
  • zbierane owoce są czyste i niezawilgocone, nawet po deszczu, a więc mniej podatne na choroby grzybowe
  • dodatkowe nawożenie plantacji – słoma powoli się rozkłada, stanowiąc dodatkową materię organiczną dla gleby.

Pozostaje jeszcze zastanowić się czym warto ściółkować truskawki. Najczęściej plantacje ściółkuje się przede wszystkim żytnią lub pszenną słomą lub czarną folią, można wykorzystać również korę drzew iglastych. Do wyboru mamy także ściółki z czarnej folii lub agrowłókniny.


Jakie są wady i zalety poszczególnych ściółek?


Słoma: najlepszą ściółką na plantację truskawek jest słoma żytnia lub pszenna zebrana w momencie, gdy zwartość azotu jest na najwyższym poziomie. Zbiór lepiej wykonać po opadach deszczowych, gdyż lepiej będzie się formować. Dobrze sprawdzi się także słoma z rzepaku lub roślin bobowatych. Nie powinno się używać słomy owsianej lub siana, gdyż szybko gniją, co będzie skutkowało porażeniem roślin chorobami grzybowymi. 


Słoma powinna zostać zebrana po deszczu i pocięta na długą sieczkę. Pamiętajmy jednak, aby zebrać czystą słomę - zawierająca chwasty będzie sprzyjała ich dalszemu rozsiewaniu, a nam na tym zupełnie nie zależy. 

Ściółki ze słomy w uprawie truskawek używa się z powodzeniem od pokoleń w wielu krajach. Angielska nazwa truskawki to strawberry dosłownie oznacza: słomiana jagoda, co wiele mówi o sposobie jej uprawy.


Eksperci zalecają, aby na dokładne pokrycie powierzchni 1 ha potrzeba zużyć około 2 – 3 ton słomy, którą usuwamy po zbiorach wraz ze skoszonymi liśćmi.

Kora drzew iglastych: taka kora, poza zaletami związanymi z samym ściółkowaniem często pełni także rolę dekoracyjną. Najczęściej używa się korę sosnową. 


Kora najczęściej jest zwykłym odpadem, z różnych procesów obróbki drewna. W zależności z jakich grubych drzew pochodzi i jakiej obróbce była poddana, kora sosnowa może być grubo (5 – 10cm), średnio (1 – 5cm) lub drobno (0,1 – 1cm) mielona.

Znacznie ważniejsze jest jednak to, czy kora jest świeża czy przekompostowana. Korzystniejsza jest kora częściowo skruszona i rozłożona w procesie 2-3 letniego kompostowania, bo zawiera mniej szkodliwych i niepożądanych substancji. Ściółka z kory drzew iglastych ma i tę zaletę, że nakładamy ją na wilgotną glebę w ilości 60 ton /ha dodając 3 kg mocznika na każdy m3 kory i nie usuwamy po wegetacji.

Agrowłóknina i agrotkanina: są równie skuteczne w ściółkowaniu jak słoma i kora. Agrowłóknina to jeden z najczęściej używanych produktów do ściółkowania. Zabezpiecza także przed chwastami, szkodnikami glebowymi oraz chorobami. Z uwagi na swoją nieregularną strukturę posplatanych włókien z odciśniętymi rowkami bardzo dobrze przepuszcza wodę i umożliwia swobodną cyrkulację powietrza, wpływając tym samym na lepsze zakorzenienie się roślin i ich rozwój.
Agrotkanina, nazywana matą ściółkującą jest zrobiona z polipropylenu. Podobnie jak agrowłoknina, agrotkanina przede wszystkim zapobiega rozwojowi chwastów. Nie przepuszcza pleśni, grzybów i nie ulega gniciu.

Co więc wybrać? Przede wszystkim zależy to od dostępności. Jeśli mamy dobrej jakości słomę z własnego gospodarstwa naturalnym wyborem będzie słoma. Jeśli materiał do ściółkawania musimy kupić pozostaje nam przeliczyć i wybrać najkorzystniejszą cenowo wersję. Jedno jest pewne - gdy mamy przed sobą tak suchy rok, jak obecny ściółkowanie jest niezbędne.

 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO