KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Wielkie jaja... strusie - czy warto je jeść?

Opublikowano 08.05.2019 r.
W Wielkanoc na stołach dominowały jaja kurze, gdzieniegdzie pojawiły się również jaja perlicze, a my natomiast proponujemy spróbować jeszcze innych smacznych jaj. Jakich? Piszemy o walorach zdrowotnych strusich jaj, bo wiosna to najlepszy czas by jeść jajka - najróżniejsze.

Jajka strusie mają mniej cholesterolu

Jajo strusie jest przynajmniej 10 razy większe od kurzego! Przewyższa je pod względem zawartości korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ilość cholesterolu porównywalna jest z jajem kurzym (jest go nieznacznie mniej). Dietetycy zwracają natomiast uwagę na bardzo korzystny stosunek kwasów wielonienasyconych do nasyconych. Pod tym względem jaja strusie w tyle pozostawiają konkurencję spod znaku kur i perliczek. 

Kulinarne zastosowanie jajek strusich

Jeżeli chodzi o zastosowania kulinarne, jaja strusie w niczym nie ustępują kurzym. Przy zastosowaniu proporcji objętościowych i czasowych można wykorzystywać je do gotowania, czy pieczenia. 

Jako ciekawostkę dodamy, że strusie jajko na miękko przyrządza się 45 minut, a na twardo…. 90! Macie ochotę na jajecznicę ze strusiego jaja? Jeżeli tak, to na śniadanie warto zaprosić przyjaciół, gdyż przyrządzona z jednej sztuki potrawa zapewni godziwy posiłek nawet dla 10 osób.

Jaja strusie znakomicie nadają się także na… pisanki (może warto o tym pamiętać w następną Wielkanoc?). W niektórych miastach w kraju urządzane są specjalne wystawy i aukcje pisanek ze strusich jaj.

Ile kosztują strusie jaja?

Niestety zakup strusich jaj jest zadaniem niełatwym i kosztownym. Nie są dostępne w powszechnej sprzedaży. Dostępne są w niektórych delikatesach, można je nabyć bezpośrednio w hodowli. Ceny wahają się (w zależności od wielkości) od 60 do ponad 100 zł. Jest to więc raczej produkt luksusowy – na specjalne okazje. 

Z racji wysokiej ceny, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie strusich jaj. Aby sprawdzić ich świeżość należy nimi lekko potrząsnąć. Jeżeli „w środku” bulgocze i chlupie jajo jest stare i wyparowała z niego woda.  

 

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

POWIĄZANE TEMATY:jaja strusie
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO