KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Bez - dla zdrowia i urody

Opublikowano 18.05.2021 r.
Popularnie zwany bzem - lilak pospolity - jest jedną z najpiękniejszych majowych roślin. Ma imponujące, zebrane w grona, kwiaty w kolorze filetowym lub białym. Zachwyca także oszałamiającym i intensywnym zapachem. Czy wiesz, że roślina ta wykazuje także mnóstwo właściwości leczniczych oraz znajduje zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni?

Od wieków kwiaty bzu lilaka pospolitego używane były do leczenia niektórych dolegliwości, o czym dziś już prawie zapomniano.

Syringa vulgaris, czyli inaczej lilak turecki bądź lilak pospolity to roślina, która do naszego kraju dotarła z terenów dzisiejszej Turcji. Z tych intensywnie pachnących kwiatów bzu lilaka pospolitego powstaje olejek eteryczny, który znajduje zastosowanie w aromaterapii. Wówczas nie tylko aromatyzuje powietrze w mieszkaniu, ale również pozytywnie nastraja oraz koi stany zapalne i układ nerwowy. Dawniej spożywano kwiaty bzu, aby oczyścić jelita z pasożytów, a także stosowano je w leczeniu malarii.

 

Bez - właściwości kosmetyczne

Intensywny zapach kwiatów lilaka pospolitego sprawił, że stały się one popularnym składnikiem kosmetyków i perfum. Olejek z bzu znajdziemy w składach mydeł, szamponów czy kosmetyków do kąpieli i pielęgnacji ciała. Jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni przed wczesnym starzeniem, przyspiesza gojenie się ran oraz aktywizuje wzrost nowych komórek. Rozjaśnia przebarwienia, wygładza zmarszczki oraz poprawia jędrność skóry.

Olejek eteryczny z bzu polecany jest osobom narażonym na życie w dużym stresie i niepokoju oraz przy osłabieniu układu odpornościowego, a także infekcjach pasożytniczych. Olejek eteryczny z bzu lilaka pospolitego należy używać zewnętrznie. Zastosowany do kominka aromaterapeutycznego odpręża, odstresowuje i pozytywnie nastraja oraz łagodzi niepokój i depresję. Z jego używania powinny jednak zrezygnować kobiety w ciąży.

Poza tym olejek z lilaka wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. W związku z tym warto dodawać go do domowych środków czystości. 

 

Bez - zastosowanie w kuchni

Okazuje się, że możemy przygotować także pyszną herbatkę, wino, syrop czy konfiturę z kwiatów bzu pospolitego. Zatem warto wybrać się do ogrodu, by zebrać te intensywnie pachnące kwiaty. Pamiętaj jedynie, by zrywać takie, które rosną daleko od ulicy.

  • Herbatka z bzu lilaka pospolitego

Wystarczy zebrać kwiaty bzu pospolitego o intensywnym zapachu, opłukać je, a następnie usunąć szypułki (które mogą sprawiać, że herbatka staje się gorzka), a następnie rozłożyć na tackach wyłożonych pergaminem i suszyć w suchym i ciepłym miejscu. Po wysuszeniu kwiatki bzu mogą stać się brązowe (ale to nie wpływa na ich smak). Suche kwiatki bzu zamykamy w słoiku i w razie potrzeby używamy do przygotowania herbatki.

  • Syrop z kwiatów bzu lilaka pospolitego

Składniki:

  • 4 szklanki kwiatów bzu lilaka pospolitego
  • 4 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • 1 cytryna

Kwiaty opłukać i poobrywać z szypułek (aby syrop nie był gorzki). Wodę podgrzać wraz z cukrem. Z cytryny wycisnąć sok i dodać do słodkiego syropu. Gorącym syropem zalać płatki kwiatów bzu lilaka pospolitego i zostawić na 3 dni. Po tym czasie sok przecedzić, zagotować w małych słoiczkach i gotowe.

 

  • Konfitura z kwiatów bzu lilaka pospolitego

Składniki:

  • 6 szklanek kwiatów bzu lilaka pospolitego dowolnego koloru
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 pomarańcza
  • 300 g cukru
  • 2,5 łyżki pektyny

Kwiaty lilaka opłukać i oberwać w całości od szypułek. 3 szklanki kwiatów bzu lilaka pospolitego zalać trzema szklankami wrzącej wody i odstawić na noc w celu powstania naparu. Następnego dnia przecedzić napar, a kwiaty wyrzucić. Do naparu dodać cukier, pektynę i gotować przez 10-15 minut na małym ogniu. Następnie wycisnąć sok z pomarańczy i wraz z pozostałymi 3 szklankami kwiatów bzu dodać do konfitury. Gotować jeszcze kilka minut, a następnie od razu wlać do małych słoików. Zakręcić, ustawić do góry dnem i gotowe. Konfitura świetnie smakuje jako dodatek do pączków czy herbaty.

 

Warto zerwać wiosenny bez nie tylko do wazonu :-)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO