KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Domowe przetwory bez substancji żelujących - czy to możliwe?

Opublikowano 21.06.2020 r.
Czy w sklepach i supermarketach znajdziemy przetwory bez szkodliwych substancji dla naszego organizmu? Być może tak, ale czy nie lepiej zrobić domowe przetwory bez substancji żelujących i zagęszczających? Wówczas wiemy, co znajduje się w każdym słoiczku. Dowiedz się, jak przygotować smaczne i zdrowe domowe przetwory.  

Jakie składniki chemiczne znajdziemy w dżemach ze sklepów?

Składniki "dodatkowe" w dżemach z dyskontów:
    • syrop glukozowo-fruktozowy,
    • cukier,
    • kwas cytrynowy,
    • cytryniany sodu,
    • substancja zagęszczająca – guma guar,
    • konserwanty,
    • barwniki.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że w wielu dżemach i konfiturach produkowanych na skalę przemysłową w słoiczku mamy jedynie 50% owoców. Reszta to sztuczne i nikomu niepotrzebne dodatki i substancje słodzące. Bywa, że sklepowe dżemy są dosładzane kilka razy, bo oprócz cukru zawierają jeszcze syrop glukozowo-fruktozowy. Czy na pewno chcemy jadać takie przetwory?

Domowe dżemy

Domowy dżem, konfitura i powidła są niezwykle proste w wykonaniu. A do tego niebywale pyszne i aromatyczne oraz łatwe do przechowywania. Zdarza się jednak, że ich konsystencja jest zbyt gęsta lub zbyt wodnista. Czy wiesz, że możesz to łatwo naprawić?

Sezon na owoce krajowe właśnie się zaczął, więc wszędzie widzimy reklamy popularnych cukrów żelujących. Jednak substancje w nich zawarte wcale nie są naturalne. A dżemy i konfitury to często ulubiony przysmak naszych dzieci. Czy wiesz, że możesz zastąpić cukier żelujący w domowych przetworach i naturalnie je zagęścić? Dlatego, zamiast sięgać po niego, wybierz naturalną pektynę. Znajdziesz ją w pigwie, jabłkach, borówkach czy jarzębinie. Dlatego każdy dżem, do którego dodasz te owoce, naturalnie się zagęści i uzyska odpowiednią konsystencję.

Najczęściej kupujemy cukier żelujący, bo chcemy iść na łatwiznę. Zależy nam na tym, aby szybko zagęścić dżem bądź konfiturę. Bo substancja ta znacznie skraca czas gotowania owoców. Jednak jeśli chcemy przygotować ekologiczne domowe przetwort, możemy np. ze skórek jabłek przygotować skoncentrowany sok, który naturalnie je zagęści.

Jeśli nie masz własnych ekologicznych jabłek, możesz kupić naturalne pektyny. Jest to prosty i szybki sposób, by przygotować zdrowe i ekologiczne przetwory w domu.

Przepis na domowy dżem:

  • 4 kilogramy owoców
  • 800 g cukru nierafinowanego
  • 8 łyżek pektyny
  • 6 łyżek soku z cytryny

Owoce umyć i odsączyć. Jeśli trzeba, pozbyć się szypułek bądź gniazd nasiennych. Umieścić w garnku, wsypać 600 g cukru. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Od czasu do czasu mieszać. Po odparowaniu znów włączyć gaz. Owoce ponownie zagotować, wlać sok z cytryny. Po upływie 20 minut stopniowo dodawać pektynę wymieszaną z resztą cukru. Nie zapominać o mieszaniu. Po 5 minutach przelać gorący dżem do słoików. Zakręcić, ustawić do góry dnem i gotowe.

Domowe przetwory bez cukru, słodzików i substancji żelujących

Jest jeszcze jeden sposób, by przygotować prawdziwy domowy dżem bez żadnej chemii i cukru. Chcesz poczuć naturalną słodycz domowych przetworów? Janginizowanie to duszenie owoców w soku własnym z dodatkiem soli. Sól uwalnia naturalny cukier z owoców. Poza tym zachowuje ich naturalny kolor i pobudza puszczanie soku. Jednak w tym przypadku należy zachować szczególną ostrożność, aby nie przesłodzić dżemu.

Potrzebujesz:

  • 2 kilogramy soczystych owoców;
  • odrobinę soli.

Umyte i osuszone owoce umieścić w garnku. Zagotować i zmniejszyć gaz. Wsypać odrobinę soli - naprawdę niewiele. Najlepiej próbować, aby nie przesolić. Zebrać powstały sok. Konfiturę przełożyć do słoiczków. Zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

 

Inna możliwość to sposób naszych babć, czyli długotrwałe gotowanie owoców na wolnym ogniu. Przynajmniej kilka razy na dzień i zlewanie soku, który puszczą owoce. Aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:domowe przetwory
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO