Ciasta z czereśniami - słodkie smaki czerwca
Opublikowano 17.06.2020 r.
Sezon na czereśnie czas zacząć. Nie ma nic lepszego niż soczyste, pachnące słońcem czereśnie prosto z drzewa. Owoce te rewelacyjnie smakują też w domowych wypiekach, dlatego mamy dla Was przepisy na trzy szybkie ciasta, które umilą każdy podwieczorek.
Ciasto z czereśniami i nutą cynamonu
Składniki:
- 140 gr mąki
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 50 gr cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 85 gr masła, rozpuszczonego, w temperaturze pokojowej
- 350 g soczystych, dojrzałych czereśni
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Na kruszonkę:
- 25 gr mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 gr cukru
- 30 gr masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
|
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę lub inną formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę z cukrem i cynamonem. Dodać jajko, mleko i rozpuszczone masło i wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką do konsystencji bez grudek. Masę wylać do foremki. Czereśnie umyć, przebrać, obrać z szypułek i pozbawić pestek. Pokroić na połówki i zanużyć w cieście.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wsypać do miski i rozcierać, aż powstaną grudki. Wysypać na wierz ciasta i czereśni. Ciasto piec ok 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
|
Wilgotny chlebek z czereśniami
Składniki:
- 175 gr masła w temperaturze pokojowej
- 175 gr cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 220 gr mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 gr czereśni – umytych, pokrojonych na połówki, wydrylowanych
|
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Podłużną foremkę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Ubić masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym jajku i cały czas miksować, aż do połączenia się składników. Następnie dodać aromat waniliowy i po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia – cały czas mieszać i ubijać masę do połączenia się składników. Na koniec dodać umyte, pokrojone czereśnie i wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godziny. Jeśli ciasto przypala się zbyt na wierzchu – przykryć folią aluminiową i piec nadal, aż do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Wspaniałe do popołudniowej kawy czy herbaty.
|
Francuskie clafoutis z czereśniami
Składniki:
- 2 szklanki czereśni, obranych, umytych, pozbawionych pestki, pokrojonych na połówki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru brązowego
- pół szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka pełnotłustego mleka
- aromat migdałowy (można zastąpić 2 łyżkami likieru migdałowego np. Amaretto)
- cukier puder do posypania gotowego clafoutis
|
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dnie naczynia wyłożyć warstwę czereśni i migdałów, pomieszać. Trzepaczką połączyć składniki: jajka, cukier,sól i mąkę. Dodać następnie mleko i aromat migdałowy i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Masę jajeczną wylać na owoce. Piec ok 35-45 minut. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
|
Czereśnie to jeden z najwspanialszych i najzdrowszych smaków lata! W domowych wypiekach to prawdziwy rarytas :-)
|
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Czereśnia owocem młodości - wypróbuj naturalne kosmetyki! |
| Truskawki i rabarbar - kulinarny duet doskonały |
| Oryginalna szarlotka – rewelacyjne wersje popularnego ciasta, o których nie mieliście pojęcia! |
| Tort kokosowy z migdałowym akcentem |
| W świecie Hildegardy... wiosna w kuchni |