Kurki - czy mają jakieś właściwości?
Pieprznik jadalny, czyli popularnie znane kurki to najbardziej poszukiwany rodzaj grzybów jadalnych. Rośnie w lasach, najczęściej można go znaleźć w pobliżu twardych drzew iglastych czy dębów. W sprzedaży kurki pojawiają się od czerwca do października, jednak ze względu na podobieństwo do gatunku grzybów trujących najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach. Ich aromat i konsystencja sprawiają, że kurki są częstym przysmakiem kulinarnym.
Kurki – zawartość składników odżywczych
Pieprznik jadalny to jeden z naturalnych kulinarnych przysmaków. Oprócz łagodnego smaku jest cennym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy D, B3, B5, B3 oraz żelazo, miedź, mangan, fosfor, potas, cynk i błonnik pokarmowy.
Zalety spożywania kurek
- Wspierają pracę mózgu
Żelazo jest jednym z cennych minerałów niezbędnych dla optymalnej pracy mózgu. Pieprznik jadalny dostarcza aż 24% dziennej dawki żelaza, które jest niezbędne, by dostarczać tlen do każdej komórki organizmu. A w efekcie substancja ta pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Prawidłowy przepływ krwi do mózgu wspomaga pobudzanie aktywności poznawczej oraz ułatwia tworzenie nowych połączeń nerwowych. Odpowiednia dawka żelaza jest niezbędna, by uniknąć zaburzeń poznawczych takich jak choroba Alzheimera.
- Wspierają pracę organizmu
Miedź jest jednym z istotnych minerałów, które znajdziemy w kurkach. Jest niezbędna dla odpowiedniego wzrostu, rozwoju oraz ogólnego stanu zdrowia. Ponadto wspomaga pracę układu kostnego, nerwowego oraz sercowo-naczyniowego.
- Zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 może powodować mnóstwo długofalowych problemów zdrowotnych takich jak uszkodzenie lub utrata wzroku, niewydolność nerek, choroby serca czy uszkodzenie nerwów. Kurki są jednym ze źródeł witaminy D, która jest niezbędna, by chronić przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
- Poprawiają kondycję skóry
Pieprznik jadalny jest jednym z dobrych źródeł witaminy B3, która wzmacnia skórę, poprawia jej kondycję i zmniejsza trądzik. Ponadto łagodzi podrażnienia, stany zapalne skóry i zaczerwienienia oraz pieczenie. Pokarmy bogate w niacynę mogą wspomagać eliminację problemów skórnych.
- Zmniejszają napięcie emocjonalne
Witamina B5 znajduje się w kurkach i jest niezbędna dla zmniejszenia stresu, lęków czy depresji. Wpływa na pracę hormonów odpowiedzialnych za równowagę psychiczną.
- Eliminują migreny
Migreny oraz powtarzające się bóle głowy powstają, gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości ryboflawiny. Jest to witamina, którą znajdziemy w kurkach. Zmniejsza bóle głowy i migreny – zarówno ich intensywność, jak i częstotliwość.
- Wspierają budowę masy mięśniowej
Białko jest niezbędnym składnikiem do budowania i utrzymywania zdrowej masy mięśniowej. Wzmacnia również ścięgna, więzadła i inne tkanki ciała. Pieprznik jadalny dostarcza organizmowi białko, które jest niezbędne po wysiłku fizycznym, ponieważ sport uszkadza tkanki mięśniowe. Aby mogły się odbudowywać i regenerować niezbędne jest właśnie białko. Spożywanie białka przed i po wysiłku może przyspieszyć regenerację mięśni oraz skutecznie zmniejsza ich ból.
- Mają właściwości przeciwnowotworowe
Kurki to grzyby, które zawierają Lentinan, czyli związek, który hamuje namnażanie komórek nowotworowych. W Japonii ta naturalnie występująca w warzywach substancja jest oficjalnym lekiem dla pacjentów chorych na raka.
- Przyspieszają gojenie ran
Związek zwany Lantioniną jest obecny w kurkach i wspomaga proces gojenia oraz gromadzenie płytek krwi. A w ten sposób chroni przed zakrzepicą krwi.
- Obniżaką poziom złego cholesterolu
Duża ilość błonnika pokarmowego chroni przed zbieraniem się składników toksycznych w tętnicach oraz obniża poziom cholesterolu w organizmie.
- Mają właściwości antyoksydacyjne
Kurki są silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu wspomagają układ odpornościowy i usuwają toksyny z organizmu. Przeciwdziałają rozwojowi bakterii i wirusów, a tym samym wspomagają utrzymanie ogólnego stanu zdrowia.
- Wspomagają pracę mózgu
Zawarty w kurkach kwas foliowy oraz witamina B12 dbają o zdrowie neurologiczne, a także wspomagają syntezę DNA.
- Dostarczają witaminy D2
Jedna porcja kurek zaspokaja aż 29% dziennego zapotrzebowania na spożycie witaminy D.
- Oczyszczają wątrobę
Zawarte w kurkach witaminy i składniki mineralne wspomagają oczyszczanie wątroby oraz wspierają jej funkcjonowanie.
- Uzupełniają potas w organizmie
Kurki zawierają znaczne ilości potasu, dzięki czemu regulują poziom płynów w organizmie oraz wspomagają utrzymanie ogólnego stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. A w efekcie również zmniejszają skoki ciśnienia krwi.
- Łagodzą PMS
Wiele kobiet na całym świecie cierpi na zespół napięcia miesiączkowego, czyli PMS. To poważny problem, ponieważ jego konsekwencją są wahania nastroju, bóle głowy, drażliwość i depresja. Dlatego kobietom cierpiącym na PMS zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w mangan, takich jak kurki.
Jak jeść kurki?
• Dodaj je do zupy lub gulaszu, aby uzyskać wyjątkowy aromat i smak.
• Podsmaż na maśle z cebulą i zagęść śmietaną, by otrzymać pyszny sos kurkowy.
• Dodaj do zapiekanek lub sałatek.
• Podsmaż z mięsem i żółtym serem.
• Doskonale smakują z makaronem, wędliną, czosnkiem, cebulą i sosem śmietanowymi.
• Mogą być dodawane do omletów i risotto.
• Podawaj jako sos do kurczaka i ryb.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|