KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Co na obiad zamiast ziemniaków?

Opublikowano 24.07.2019 r.
Co podać na obiad zamiast ziemniaków? To pytanie nie raz pojawiło się w głowie każdej gospodyni domowej. Szczególnie, gdy ma nakarmić smakoszy lub chciałaby zaskoczyć swoich gości. Poznaj nasze podpowiedzi na zamienniki ziemniaków do obiadu. A jest ich naprawdę mnóstwo!

Po pierwsze: pyzy

Pyzy są to okrągłe i duże kluski, przyrządzane na różne sposoby w całej Polsce. Powstają z ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i soli, czasami są nadziewane farszem.

Składniki na pyzy:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Pozostałe z poprzedniego dnia lub wcześniej ugotowane ziemniaki ugnieść i wrzucić do miski. Pół kilograma surowych ziemniaków umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Delikatnie odcisnąć sok. Surowe starte ziemniaki wrzucić do miski, wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kulki i wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Gotować 20 minut.


Po drugie: kopytka (szagówki)

Kopytka, w poznańskim znane jako szagówki, to potrawa mączna przygotowywana z ugotowanych ziemniaków, mąki, jaj, soli i przypraw. Świetnie smakują w towarzystwie sosu, jako dodatek do mięs i surówek.

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • sól

Stolnicę obficie posypać mąką pszenną. Wyłożyć na nią ziemniaki, w środku zrobić zagłębienie i wbić jajka. Posypać mąką pszenną i wyrobić ciasto. Kiedy będzie gładkie i przestanie się lepić do rąk, wówczas rolować ciasto w długie kawałki i kroić nożem na dwucentymetrowe kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut od wypłynięcia.

Po trzecie: kluski śląskie

Kluski śląskie jest to rodzaj klusek z ziemniaków i mąki w kształcie spłaszczonych kulek z dziurką. Najczęściej podawane są polane sosem do pieczeni mięsnych.


Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soli

Obrane, ugotowane i przestudzone ziemniaki (lub takie z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę do miski. Wbić jajko, wsypać mąkę i ugnieść na gładką masę. Uformować małe okrągłe kluski, spłaszczyć i zrobić dziurkę. Kluski śląskie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować jeszcze przez 3 minuty po wypłynięciu.


Po czwarte: kotleciki warzywne

Kotleciki warzywne to świetna alternatywa jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Możemy je przygotować z wielu różnych warzyw, w zależności od tego, co mamy w spiżarni. Na przykład, gdy zostanie nam kilka ugotowanych warzyw z rosołu (lub innej zupy) albo podczas robienia tradycyjnej sałatki warzywnej. Doskonale będą smakować również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Składniki na kotleciki warzywne:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz i oregano
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Obrane i umyte warzywa zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę również drobno pokroić, a natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę, uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Kotleciki warzywne smażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Po piąte: placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to prosta, smażona na tłuszczu potrawa z tartych ziemniaków, cebuli, jajek, mąki i soli. Można je podawać z cukrem, dżemem, gulaszem lub z sosami.

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?
Surowe ziemniaki obrać, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Zetrzeć na tarce. Obrać i drobno pokroić małą cebulę. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Przy pomocy łyżki wymieszać masę. Nakładać ją łyżką na rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia z obu stron.

Same pyszności! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO