KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Lekkie owocowe desery na lato

Opublikowano 08.08.2019 r.
Poznaj nasze propozycje pysznych, lekkich deserów na lato. Owoce dają nam teraz nieograniczone możliwości kulinarne.

Pieczone morele z lawendą, pistacjami i chmurką ricotty

Składniki:

  • morele
  • ser ricotta
  • kawałek masła
  • miód/syrop klonowy lub syrop z agawy
  • posiekane pistacje (mogą być też inne orzechy jeśli nie mamy pistacjowych np. posiekane migdały czy orzechy włoskie)
  • suszona lawenda

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Morele myjemy, pozbawiamy pestki i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Morele polewamy miodem/syropem klonowym bądź z agawy (ilość zależy od naszych preferencji i słodkości owoców – polecam nie przesadzać). Posypujemy małą ilością suszonej lawendy. Zapiekamy ok. 15-20 minut do miękkości owoców. Podajemy z kleksem ricotty, posypane posiekanymi pistacjami.

 

Kruche ciasto ze śliwkami

 

Kruchutki spód, prawdziwe masło i jajka zerówki, ksylitol zamiast cukru, dużo owoców, cynamon – ciasto idealne na lato, a przy tym lekkie i dietetyczne.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • duże szczypty ksylitolu
  • cynamon
  • płatki migdałowe
  • konfitura śliwkowa (bez cukru, polecam powidła strzeleckie)
  • kilka ciemnych śliwek

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Zmieszać ze sobą mąkę, sól i ksylitol. Dodać żółtko oraz kawałki masła i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim okrągłą lub prostokątną blaszkę do pieczenia wysmarowaną masłem. Można to z powodzeniem zrobić rękami dociskając ciasto ręką do wszystkich miejsc, by spód był cały pokryty ciastem. Ułożyć też z boku mały rant, by ciasto trzymało nadzienie owocowe. Nakłuć widelcem i piec do lekko blado-złotego koloru ciasta ok. 10-15 minut. Na upieczone na biało ciasto nałożyć sporą warstwę niesłodzonej konfitury lub powideł śliwkowych. Na to układać pokrojone na mniejsze kawałki (najlepiej na pół) śliwki. Posypać obficie cynamonem i płatkami migdałowymi. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach. Jeśli migdały będą się mocno podpiekać, przykryć ciasto folią aluminiową i dalej piec.

 

Owoce pod kruszonką

Deser szybki i prosty – możemy wykorzystać do niego dowolne owoce, ja polecam szczególnie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki). W sezonie świeże, w zimie mrożone. To też świetny sposób na poradzenie sobie z nadmiarem owoców lub wykorzystanie ich, kiedy zaczynają być przejrzałe.

Składniki:

  • owoce jagodowe lub inne                                                                     
  • kilka łyżek miodu/syropu klonowego lub syropu z agawy
  • kilka łyżek rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • płatki owsiane
  • sezam
  • wiórki kokosowe
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Owoce umyć (jeśli nie są mrożone), obrać, większe pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu do zapiekania. Skropić sokiem z cytryny, polać kilkoma łyżkami miodu lub syropu (nie dużo wszystko zależy też od tego, czy owoce są słodkie czy kwaśne). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W malakserze zmiksować płatki owsiane (powinno ich być stosunkowo najwięcej, ale tutaj możemy robić naprawdę wszystko na oko), sezam i wiórki kokosowe. Możemy użyć też dowolnych, ulubionych orzechów, nasion, ziaren i płatków – korzystamy ze wszystkiego, w kuchni nic się nie marnuje. Rozpuszczamy masło bądź olej kokosowy. Ma być go mniej więcej taka sama ilość jak miodu. Mieszamy masę suchą (płatki i nasiona) z masą mokrą (słodycz i tłuszcz) tak, aby powstała kruszonka. Układamy ją na owocach i zapiekamy do zezłocenia się, ok. 15-20 minut. Rewelacja!

Lato rozpieszcza nas niebiańskimi smakami pysznych owoców! A Wy jaki letni deser lubicie najbardziej?

 

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO