KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jakich produktów nie można łączyć na talerzu?

Opublikowano 13.08.2019 r.
Pewnych rzeczy się nie łączy i tyle! Dotyczy to również łączenia produktów spożywczych w posiłkach. Czy babcia nie powtarzała, abyś nie jadł kwaśnych pokarmów po wypiciu mleka? Istnieją takie niepisane zasady dotyczące łączenia pokarmów, których trzeba przestrzegać. Warto je poznać, bo niektóre mogą być naprawdę niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Są takie potrawy, które po połączeniu się w układzie pokarmowym zaburzają metabolizm. W efekcie mogą hamować wchłanianie substancji, powodować wzdęcia, wydzielanie toksyn, fermentację lub procesy gnilne. Chcemy jeść zdrowo, ale połączenia produktów na talerzu czasem przyprawiają nas o cierpienie. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że nasze zdrowe danie i źle dobrane w nim składniki, są odpowiedzialne za pogorszenie naszego samopoczucia.

Oto kilka podstawowych zasad łączenia potraw, których należy przestrzegać podczas planowania posiłków.

Mięta i napoje gazowane

Okazuje się, że nie powinniśmy łączyć mięty z napojami gazowanymi, ponieważ wówczas w naszym żołądku powstają toksyczne substancje takie jak cyjanek.

Produkty mleczne i antybiotyki

Niektóre antybiotyki wiążą się z wapniem, żelazem oraz innymi minerałami pochodzącymi z produktów mlecznych. W związku z tym podczas stosowania antybiotyku unikaj spożywania mleka, jogurtu czy sera oraz produktów nabiałowych przynajmniej dwie godziny przed i dwie godziny po zażyciu tabletek.

Mleko i owoce cytrusowe

Już samo mleko jest trudne do strawienia przez nasz żołądek. Ponadto coraz więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy lub brak enzymu trawiącego białko. Dlatego nie należy łączyć produktów mlecznych z owocami cytrusowymi czy warzywami. Możesz przeprowadzić doświadczenie. Do mleka wciśnij sok z cytryny. Zawartość kwasów owocowych sprawi, że mleko skrzepnie. Taka sama sytuacja dzieje się w żołądku, gdy połączysz te dwa składniki, a ponadto może powodować gazy.

Owoce i skrobia

Skrobia znajduje się w ryżu, ziemniakach czy pieczywie. Samodzielnie zjedzone owoce szybko się trawią, ale w połączeniu ze skrobią na długo pozostają w żołądku, gdzie dochodzi do ich fermentacji.

Białko i skrobia

Czy wiesz, dlaczego chipsy ziemniaczane o smaku smażonego kurczaka uważane są za niezdrowe? Nie tylko dlatego, że zawierają tłuszcze trans, ale również procesy trawienia tych dwóch składników odżywczych są zupełnie inne. Białka trawione są w żołądku, a skrobia w jelicie cienkim. Podczas trawienia białek powstrzymana w żołądku skrobia staje się toksyczna.

Cukier z białkami

Czy zaraz po posiłku jadasz spory deser? Przygotuj się, że w ten sposób możesz odczuwać problemy żołądkowe. Wszystko dlatego, że zawarty w deserze cukier wpływa na enzymy trawiące białka i spowalnia ich działanie. W efekcie trawienie pokarmu zajmuje więcej czasu i istnieje ryzyko występowania niestrawności. Sprawdź zatem, jak się czujesz po zjedzeniu obfitego obiadu i dużego deseru. Zdecydowanie lepiej jest jadać słodycze kilka godzin po posiłku zawierającym białko.

Płatki śniadaniowe z mlekiem i sokiem pomarańczowym

Często jest to propozycja śniadania w hotelach. Płatki śniadaniowe z ciepłym mlekiem, a do tego szklanka soku pomarańczowego. Kwasy owocowe z soku pomarańczowego niszczą enzymy odpowiedzialne za trawienie skrobi w płatkach śniadaniowych. Natomiast kwaśne owoce takie jak pomarańcze, mogą przekształcać mleko w ciężkostrawną substancję. Jeśli chcesz dbać o swoje zdrowie, wypij sok owocowy 30 minut przed zjedzeniem śniadania w postaci płatków z mlekiem.

Banany i mleko

Któż nie robił koktajlu z połączenia mleka i miękkich bananów. A okazje się, że według wierzeń Ajurwedy jest to jedno z ciężkostrawnych i toksycznych połączeń, które powoduje uczucie ciężkości w żołądku i spowalnia prawienie. Jeśli uwielbiasz mleczne koktajle bananowe, wybieraj jedynie bardzo dojrzałe owoce i nie zapomnij wzbogacić takiego napoju przyprawami pobudzającymi trawienie takimi jak gałka muszkatołowa czy kardamon.

Jogurt i owoce

Łączenie nabiału z kwaśnymi owocami może prowadzić do zmniejszenia zgagi, ale zmienia florę jelitową, więc może powodować wytwarzanie toksyn w przewodzie pokarmowym, a w efekcie również i alergie. Według wierzeń Ajurwedy nie należy łączyć tłustych potraw oraz zimnego jogurtu z owocami. Jeśli jednak nie możesz oprzeć się pokusie, by sięgnąć po zdrową przekąskę w postaci owoców polanych jogurtem naturalnym, istnieją sposoby, aby ułatwić jej trawienie. Wybieraj jogurt naturalny o temperaturze pokojowej i nie zapomnij wzbogacić go odrobiną rodzynek, miodu oraz cynamonu.

Herbata z cytryną

Herbata jest świetnym napojem, który dostarcza organizmowi polifenoli. Jej liście zawierają również glin. Składnik ten kumulowany w organizmie prowadzi do powstawania chorób. Warto wzbogacić herbatę kilkoma kroplami soku z cytryny, ponieważ kwaśne środowisko i wysoka temperatura sprawiają, że glin zmienia się w cytrynian glinu oraz ułatwiają jego przyswajanie. Ważne jest jednak, aby cytrynę do herbaty dodawać po wyjęciu fusów.

Ogórek i pomidor

Od kilku lat słyszymy, że surowy ogórek z pomidorem to nie najlepsze połączenie. Surowe ogórki zawierają askorbinazę – enzym, który utrudnia wchłanianie witaminy C. Dlatego nie powinniśmy łączyć zielonych ogórków z warzywami bogatymi w witaminę C, takimi jak papryka, pomidor czy natka pietruszki, aby nie tracić tego silnego antyoksydantu. Możemy też zakwasić ogórka sokiem z cytryny lub octem balsamicznym

Okazuje się, że nieznajomość zasad łączenia żywności może doprowadzić do pogorszenia samopoczucia, problemów żołądkowych, biegunek, zaparć lub innych dolegliwości.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO