KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Miód wrzosowy - poznaj jego właściwości

Opublikowano 01.10.2019 r.
Miód wrzosowy wyróżnia się pięknym kolorem oraz wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Jest mało znanym, ale cennym darem natury, który znajduje zastosowanie w kuchni i w kosmetyce oraz działa leczniczo. Posiada gorzko-ostry smak i charakterystyczny wrzosowy aromat. Dlaczego warto przyjrzeć mu się bliżej?

Miododajny wrzos

Wrzos (Calluna vulgaris (L.) Hull), zwany zwyczajnym lub pospolitym, rośnie na glebach ubogich i kwaśnych. Jest to roślina ozdobna, miododajna i lecznicza.

Miód wrzosowy – jak go rozpoznać?

Na jego bursztynowo-herbaciany kolor wpływa zawartość flawonoidów, antocyjanów i karotenoidów. Jest skarbnicą żelaza, potasu, białka oraz witamin A, B2, B6, C i PP. Duża zawartość silnych antyoksydantów przyczynia się do wymiatania wolnych rodników z organizmu, co w efekcie chroni przed stresem oksydacyjnym, zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz poprawia ogólny stan zdrowia. Wyróżnia go konsystencja żelowej galaretki, silny wrzosowy aromat oraz charakterystyczny smak z nutą goryczki i ostrości.

Miód wrzosowy - właściwości lecznicze

Jak każdy inny rodzaj miodu, również i ten wrzosowy doskonale wzmacnia odporność i łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego, ze względu na działanie bakteriobójcze, warto profilaktycznie stosować go szczególnie jesienią i zimą, czyli w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia. Ponadto łagodzi stany zapalne w żołądku i jelitach oraz reguluje trawienie i poprawia pracę układu pokarmowego.

Poza tym zawartość witamin z grupy B, enzymów i aminokwasów wspomaga pracę układu nerwowego, ułatwia koncentrację i zapamiętywanie. Miód wrzosowy dostarcza skoncentrowanej dawki żelaza, dlatego powinien znaleźć swoje miejsce w diecie osób z anemią. Wzmacnia wzrok i łagodzi biegunki. Znajduje również zastosowanie jako naturalny środek wspomagający leczenie artretyzmu i chorób reumatycznych. Łagodzi zaburzenia układu moczowo-płciowego, wspomaga pracę nerek i pęcherza moczowego.

Miód wrzosowy w kosmetyce

Warto wykorzystać dużą zawartość właściwości odżywczych miodu wrzosowego i stosować go do pielęgnacji, regeneracji i odmładzania skóry. Idealnie sprawdza się jako składnik domowych maseczek lub peelingów. Wykazuje właściwości antybakteryjne, nawilżające, wygładzające i odmładzające. Regeneruje, koi trądzik, normalizuje wydzielanie sebum. Wzmacnia kondycję skóry, neutralizuje działanie wolnych rodników i chroni przed stresem oksydacyjnym.

Miód wrzosowy w kuchni

Jest to mało popularny miód, który warto wykorzystywać w sztuce kulinarnej, ponieważ nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Może być zdrowym zamiennikiem cukru, który wzbogaci smak napojów takich jak kawa czy herbata. Ze względu na właściwości rozgrzewające warto wybierać miód wrzosowy szczególnie jesienią i zimą. Ale świetnie smakuje również w połączeniu z jogurtem oraz jako dodatek do deserów – budyniu, naleśników czy lodów. Podkreśla smak serów, mięs czy sosów.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO