Ketchup - czerwona porcja zdrowia
Wszystko za sprawą likopenu – barwnika, który odpowiedzialny jest za czerwoną barwę pomidorów. Należy on do grupy najsilniejszych przeciwutleniaczy. Co ciekawe, w skondensowanej formie pomidorów, a więc np. w ketchupie, likopen występuje w większym stężeniu niż w surowych warzywach. Jest też lepiej przyswajalny przez człowieka, gdyż łatwo rozpuszcza się w tłuszczach. Produktom zawierającym dużo likopenu przypisywane jest działanie antynowotworowe. Spożywanie ketchupu pozwala także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy, a nawet spowolnić procesy starzenia. Podobne działanie mają: popularna pomidorówka, pasty pomidorowe czy soki.
Jak wybrać dobry ketchup?
Jeżeli chcemy skorzystać ze zdrowotnych walorów sosu pomidorowego, wybierajmy produkt dobrej jakości. Nie powinien zawierać on konserwantów i barwników. Z pewnością nie wpływają one pozytywnie na pracę naszego organizmu. Do niektórych ketchupów dodaje się także cukier, którego unikać powinny szczególnie osoby dbające o linię. Warto zwrócić uwagę na skład kupowanego towaru, gdyż niepotrzebne dodatki znajdują się zarówno w droższych jak i tańszych produktach. Przy odrobinie wysiłku znajdziemy ketchup bez zbędnych „wspomagaczy”. Można także rozejrzeć się za ketchupem z certyfikatem ekologicznym. Według badań amerykańskich naukowców, zawiera on więcej likopenu niż konwencjonalny.
A może domowy ketchup?
Coraz popularniejsze staje się samodzielne przygotowanie ketchupu. Zajmuje to trochę czasu, ale nie jest specjalnie trudne i na pewno daje wiele satysfakcji. Polecamy nasz sprawdzony przepis:
Tematy pokrewne:Porady gospodyni - przepis na domowy ketchup, majonez i musztardę |
A na koniec ciekawostka... skąd wziął się ketchup?
Historycy twierdzą, że ketchup najprawdopodobniej powstał w starożytnych Chinach. Nazwą tą nie określano tylko i wyłącznie sosu przygotowanego na bazie pomidorów. Ketchupy przygotowywano też z grzybów lub orzechów, a jego charakterystyczną cechą była… zawartość octu. Trochę inne było także zastosowanie. W Chinach ketchupu używano do przyrządzania potraw rybnych! Słowo Kôe-chiap znaczy w jednym z dialektów znaczy właśnie "zaprawa do ryb". W Europie ketchup pojawił się XVII wieku - przywieźli go angielscy podróżnicy. Tutaj jego zastosowanie stopniowo się zmieniało.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|