KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich Modryń-Kolonia

Opublikowano 11.10.2019 r.
Koło Gospodyń Wiejskich Modryń-Kolonia słynie z wyjątkowego wypieku, jakim jest tort fasolowy „Modryniak”. Panie wystawiają tort w różnych konkursach i… nie mają sobie równych. Skąd pochodzi receptura na ten przysmak i w czym tkwi sekret jego smaku? Rąbka tajemnicy uchyliła naszym Czytelnikom przewodnicząca KGW Modryń-Kolonia - Pani Jadwiga Maj. 

Koło z historią i tradycją

KGW Modryń-Kolonia (woj. lubelskie) powstało w 1959 roku. Jego działalność od początku była znacząca dla mieszkańców naszej wsi, ponieważ organizujemy dla nich imprezy kulturalne różnego rodzaju, szkolenia i kursy, np. gotowania, szycia i wielu innych. Zmiany historyczne, nie bez znaczenia były i dla naszego KGW. W okresie stanu wojennego jego działalność była zawieszona, wznowiono ją dopiero po 1985 roku. W 2012 koło się reaktywowało i wówczas bardziej prężnie zaczęło działać. Pielęgnując tradycje i zwyczaje wsi, udzielamy się podczas różnego rodzaju uroczystości państwowych i kościelnych, m.in. dożynki, na które każdego roku własnoręcznie przygotowujemy wieniec – opowiada przewodnicząca KGW Pani Jadwiga Maj.

W grudniu 2018 roku zarejestrowaliśmy się do Krajowego Rejestru KGW w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. I pomimo wielu obaw, związanych z krótkim czasem- okres przedświąteczny, jak i wieloma formalnościami - daliśmy radę. Koło liczy teraz 35 osób, w tym 12 panów. Najstarsza pani ma 81 lat, a najmłodsza 25. Dzięki dofinansowaniu z ARiMR mogliśmy poszerzyć swoją działalność. Kupiliśmy stroje, doposażyłyśmy świetlicę oraz kupiłyśmy namiot wystawienniczy – opowiadają gospodynie.

Jesteśmy aktywnym kołem. Bierzemy udział w różnego rodzaju szkoleniach, m.in. ostatnio z carvingu, spotkaniach integracyjnych, zarówno na terenie powiatu i województwa oraz w rożnych konkursach, szczególnie promując zwyczaje i kulinaria naszych babć. Naszą specjalnością jest tort fasolowy „Modryniak” - zachwala Pani Jadwiga. 


 

Ostatnio uczestniczyłyśmy w Konkursie „Bitwa Regionów”. W II etapie w Nałęczowie wyróżniono nasz tort fasolowy. Z kolei w Zamościu podczas Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” nasz tort zajął pierwsze miejsce. To nasza specjalność! Fasola często pojawia się w naszych przepisach kulinarnych, ponieważ nasz region to zagłębie fasolowe na Zamojszczyźnie. Receptura na tort jest bardzo stara. To przedwojenny przepis, piekły go jeszcze nasze babcie. Ten tort dawniej był pieczony na weselach – opowiada Pani Jadwiga. - Dziś chcemy promować ten smak i kulinarne zwyczaje naszego regionu przekazywać młodym pokoleniom. Ostatnio zorganizowaliśmy nawet święto tortu fasolowego w naszej świetlicy wiejskiej. Przepis na tort niech pozostanie jednak na razie naszą słodką tajemnicą  - zastrzega przewodnicząca KGW. Ale jednocześnie dla Czytelników portalu KalendarzRolnikow.pl przygotowałyśmy inne, smakowite przepisy. 

Ciasto czekoladowe z fasoli – przepis KGW Modryń-Kolonia

Składniki: 

  • 2 puszki czerwonej fasoli (480 g po odsączeniu) - bardzo ważne, przepłukujemy ją bieżącą wodą porządnie i dokładnie (ok. 30-40 sekund - pominięcie tego kroku jest najczęstszą przyczyną nieudanego ciasta),
  • 2 duże dojrzałe banany,
  • 4 jaja,
  • 3 oleju kokosowego, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia. 

Polewa: 

  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 3 łyżki wody 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki naturalnego miodu 

Fasolę bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą na sitku, a następnie wszystkie składni blendujemy (około 5 minut) na gładką masę - to bardzo ważne, gdyż zapobiegnie  łamaniu się gotowego ciasta. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut w zależności od piekarnika.  Przygotowujemy polewę - mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli olej kokosowy jest w postaci stałej, najpierw go rozpuszczamy. Jeżeli miód nam skrystalizował , również go rozpuszczamy, ale bardzo delikatnie, żeby nie stracił swoich właściwości. Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.


PASTA FASOLOWA 

Składniki:

  • 400 g fasoli,
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • 1/2 szklanki oleju, 
  • majeranek - rozmaryn, 
  • ser feta (można dodać jak ktoś lubi dodatkowo). 

Fasolę namoczyć przez noc, na drugi dzień odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować, odcedzić,
blendować,  dodać olej, czosnek (przepuszczony przez praskę). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz rozmarynem. Można dodać ser feta wedle uznania. Smacznego!!!

Dziękujemy za rewelacyjne propozycje kulinarne i jednocześnie życzymy wielu sukcesów. Jesteśmy pewni, że Wasze fasolowe smakołyki podbiją świat :-) 

Chcecie być na bieżąco z działanością KGW Modryń-Kolonia? Koniecznie zaglądajcie na ich Facebooka :-)

Fot. KGW Modryń-Kolonia

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO