KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Dobra pora na dania z pora – mamy doskonałe przepisy!

Opublikowano 12.11.2019 r.
Por to bardzo znane warzywo, jednak przez wielu z nas jeszcze mało doceniane w kuchni. Por zwykle pojawia się w naszych zupach i… tyle. A przecież kulinarnych zastosowań tego warzywa jest mnóstwo. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów. 

Zupa krem z pora

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej

 

Sposób przygotowania: pory kroimy w plastry i razem z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na maśle. Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki oraz podsmażone pory z cebulą. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z dodatkiem śmietanki 36% i grzankami.  


Zapiekanka z porem i ziemniakami

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 pory
  • 4 kiełbaski
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 15 dag żółtego sera

 

Sposób przygotowania: ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy pory i kiełbasę (pokrojone w plastry). Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Na koniec zalewamy śmietanką i całość dokładnie mieszamy. Talarki ziemniaków (jedną warstwę) układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie kładziemy farsz z pora, kiełbasy i śmietany, później znów ziemniaki, farsz i na koniec ziemniaki. Ziemniaki polewamy śmietaną 12% i posypujemy startym żółtym serem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 min.

 

Tarta z porami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jako
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 pory
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania: składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, owijamy w papier śniadaniowy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na maśle (2 łyżki) podsmażamy pory pokrojone w plastry. W misce łączymy ze sobą jajka, śmietanę, przyprawy i połowę żółtego startego sera. 

Ciasto wykładamy do formy, spód nakłuwamy widelcem. Układamy na nim podsmażone pory, zalewamy masą śmietanową i posypujemy żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. 

 

Najprostsza sałatka z porem

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por – bała część
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:  kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w plastry, łączymy ze sobą, dodajemy majonez, sól, pieprz i cukier według uznania. Prosta i pyszna sałatka gotowa. 


Risotto z porem

Składniki:

  • 1 por
  • seler naciowy 2 łodygi
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • ryż do risotto
  • sól, pieprz
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pieprz, sól
  • suszony tymianek

 

Sposób przygotowania: cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, por i seler w plastry – wszystko podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, po chwili wlewamy wino i pół szklanki bulionu warzywnego, dusimy wszystko przez około 20 minut (stopniowo dolewamy bulion, ponieważ w czasie gotowania wyparuje). Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. 

Smacznego - niech por zagra dziś pierwsze skrzypce w Waszej kuchni!

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO