KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Rozgrzewające dania na jesienne dni - kiedy masz ochotę na "coś ciepłego"

Opublikowano 17.11.2020 r.
Jesień to czas, w którym powinniśmy postawić na ciepłe, rozgrzewające dania. Poniżej kilka przepisów idealnych na tę porę roku.

Rozgrzewająca zupa na śniadanie

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka dowolnych orzechów
  • mały kawałek masła, najlepiej klarowanego
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • woda
  • mleko roślinne (trawi się lepiej niż krowie, jest lżej strawne)
  • ewentualnie miód do smaku
  • ciepłe, uduszone owoce sezonowe do podania np. gruszki, jabłka, śliwki

Sposób przygotowania: płatki i kaszę uprażyć w garnku lub rondelku. Zalać wodą. Dodać rodzynki i orzechy, szczyptę soli, imbir i cynamon i gotować do miękkości. Można dolewać wody w razie potrzeby. Pod koniec gotowania dodać masło, chlust mleka roślinnego i ewentualnie miód do smaku. Jeść koniecznie ciepłe. Wspaniale rozgrzewa o poranku. Można jeść z duszonymi na wodzie lub upieczonymi w piekarniku sezonowymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy śliwkami.

 

Krem z marchwi z kurkumą i imbirem

Składniki:

  • marchewka, obrana i pokrojona na mniejsze kawałki
  • kawałek obranego, świeżego imbiru
  • cebula
  • mały ząbek czosnku
  • świeża natka pietruszki do posypania zupy przed podaniem
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane
  • kurkuma w proszku

 

Sposób przygotowania: na tłuszczu w dużym garnku podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i świeży imbir. Zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dużą ilością kurkumy. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Rozgrzewająca kawa z przyprawami i kakao

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonej kawy dobrej jakości, może być zbożowa
  • 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego
  • cynamon, imbir, kardamon lub inne ulubione korzenne przyprawy
  • woda
  • miód, syrop klonowy lub syrop z agawy (zdrowe zamienniki cukru)

 

Sposób przygotowania: w rondelku umieścić kawę i przyprawy. Zalać ok. 1,5 szklanki wody i po zagotowaniu gotowąć ok. 5 minut. Na koniec dodać kakao. Przykryć i odstawić na 2-3 minuty. Przecedzić przez sitko, dosłodzić do smaku i pić na zdrowie! Taka kawa cudownie smakuje o poranku, ale może być pita w każdym momencie dnia, nawet wieczorem. Proces gotowania sprawia, że kawa ma zupełnie inne działanie, niż ta z ekspresu. Ta kawa odżywia, ociepla organizm, jest bardzo zdrowa i podnosi siły witalne. Znane jest jej nawet działanie przeciwdepresyjne!

 

 

Ciepłe danie z patelni w stylu azjatyckim

Składniki:

  • garść różyczek brokułu
  • starta marchewka
  • kilka pieczarek, obranych i pokrojonych
  • czerwona cebulka, pokrojona na mniejsze kawałki
  • mały ząbek czosnku
  • duża garść kolendry lub natki pietruszki
  • garść jarmużu
  • garść orzechów nerkowca
  • garść nasion sezamu
  • sos sojowy tamari (zdrowszy od zwykłego)
  • ocet ryżowy
  • olej sezamowy ciemny
  • miód do smaku
  • świeży imbir
  • chilli
  • woda

Sposób przygotowania: na patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić surowe cząstki brokułów i lekko podsmażyć. Potem zalać wodą i chwilę go podgotować. Jak płyn wyparuje, dodajemy znowu trochę oleju oraz: czerwoną cebulę, czosnek, starty imbir i pieczarki. Podsmażamy całość i mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę. Na sam koniec dodajemy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i miód do smaku. Doprawiamy pieprzem (możemy też dodać chilli do ostrości). Danie posypujemy sezamem, orzeszkami nerkowca i jemy na ciepło. Wspaniałe, odżywcze, w pełni wegetariańskie danie na jesień – można jeść na obiad, ale jest też świetne na ciepłą, zdrową i pyszną kolację.

 

Nasze dania sprawdzą się w jesienną pogodę i niepogodę, zawsze kiedy masz ochotę na "coś dobrego" :-)

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO