KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Panie z KGW Kruchowo polecają przepis na rogale marcińskie

Opublikowano 07.11.2020 r.
Rogale świetomarcińskie to tradycyjny wypiek przygotowywany na 11 listopada w różnych częściach Wielkopolski. Ich rewelacyjny smak sprawił jednak, że zasłynęły w całym kraju i na dzień św. Marcina stają się coraz bardziej popularnym smakołykiem. Tradycyjne rogale każdego roku wypiekają też panie z KGW w Kruchowie. Następnie zanoszą je do kościoła, a po poświęceniu rozdają mieszkańcom oraz zawożą do osób starszych i chorych. To przepiękny gest! Z nami podzieliły się przepisem na ten wspaniały wypiek. 

Panie z KGW w Kruchowie mogą pochwalić się wspaniałą inicjatywą – wspólnymi siłami wypiekają na dzień św. Marcina tradycyjne rogale, które po poświęceniu w miejscowym kościele rozdają wiernym. Tym, którzy nie mogą wtedy przyjść, czyli osobom starszym czy chorym, zawożą paczki z rogalami do domów. 

Na taką skalę wypiekamy rogale świętomarcińskie od 2007 r. Pomysł wziął się właśnie za sprawą św. Marcina. To on słynął z dobrych uczynków i my też chciałyśmy zrobić coś dla innych. Ksiądz proboszcz z naszej parafii podsunął nam taką myśl i wszystko się udało. Wypiekamy wspólnie rogale, nawet 400 sztuk, to całe dwa dni pracy. Do tej inicjatywy dołączyło także Koło Gospodyń Wiejskich Ławki. W dzień św. Marcina zanosimy rogale do świątyni, a po poświęceniu, po mszy są rozdawane wiernym. Nasze rogale rozwozimy też po domach ludziom niepełnosprawnym, starszym i chorym. Obdarowujemy ich naszym wypiekiem, co przynosi wszystkim mnóstwo radości. Jest dużo pracy, ale jeszcze większa jest satysfakcja – opowiada przewodnicząca KGW w Kruchowie Pani Maria Dłutkowska. 

Koło z tradycją

Nasze koło ma długą tradycję, działamy od 1950 r. Nasze początki nie były łatwe – brakowało lokalu, ale panie chciały się spotykać. Spotkania odbywały się w mieszkaniach, później w szkole. Gospodynie od początku organizowały wiele szkoleń, kursów. W tamtych czasach finansowo pomagało kółko rolnicze. Dziś jesteśmy kołem zarejestrowanym w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i cieszymy się, że mogłyśmy skorzystać z dofinansowania na naszą działalność. Na dzień dzisiejszy jest nas 33 osoby. Bierzemy udział w przeróżnych warsztatach, konkursach. Możemy pochwalić się zajęciem czwartego miejsca w Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku, przygotowaliśmy wtedy golonkę, to było ważne wyróżnienie - opowiada Pani Maria. - Współpracujemy z  naszymi strażakami z OSP, Urzędem Miejskim Trzemeszna, Szkołą Podstawową w Kruchowie, z sołectwem, parafią, a także innymi KGW. Organizujemy spotkania np. z okazji Dnia Kobiet, Wielkanocy czy Świąt Bożego Narodzenia. Dla nas podtrzymywanie tradycji jest niezwykle ważne – dodaje przewodnicząca Koła. 

A teraz słodka niespodzianka od KGW w Kruchowie – jedyny w swoim rodzaju przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie :-)

Rogale Marcińskie  -  ,,Marcinki”

  1. Około 10 dag drożdży mieszamy z  0,5 litrem kwaśnej, gęstej śmietany i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie mieszamy 6 żółtek , 6 łyżek cukru, szczyptę soli, stapiamy, a następnie studzimy 1 kostkę margaryny.
  2. Do przygotowanej masy jajecznej dodajemy powoli schłodzony tłuszcz, drożdże ze śmietaną, a następnie wsypujemy około 1 kg mąki tortowej, wyrabiamy kulę ciasta, dzielimy na cztery porcje, po czym każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, wykrawamy trójkąty, nakładamy masę makową, zwijamy i formujemy rogale.
  3. Tak przygotowane rogale zostawiamy chwilę do wyrośnięcia, smarujemy rozbitym żółtkiem i układamy na blaszce wysypanej uprzednio mąką - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut na złoty kolor.
  4. Wystudzone rogale lukrujemy, posypujemy zmielonymi orzechami i skórką pomarańczową.
  5. Rogale nadziewamy gotowymi masami maku białego, czarnego lub marmoladą w zależności od gustu i smaku domowników i gości.

Rogale smakują wyśmienicie. I zachowują świeżość oraz kruchość przez kilka dni. Smacznego świętowania dnia św. Marcina - życzą gospodynie z Kruchowa!

Fot. archiwum KGW Kruchowo

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Tematy pokrewne:
Poznaj nasze KGW IIPoznaj nasze KGW II

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO