"Dopraw do smaku" - czyli jak?
Przydatne w opanowywaniu tej sztuki mogą stać się podpowiedzi – kilka prostych rad i zasad:
• nie należy ograniczać się do jednej przyprawy; należy użyć od 2 do 10;
• zioła i przyprawy o mocnym aromacie – majeranek, tymianek, liście laurowe, czosnek, cebula, szczypiorek, suszone grzyby, koper – powinno się dodać na początku przyrządzania potrawy, aby mogła przejść zapachem dodatków;
• przyprawy, które działają pobudzająco – mielony pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, szafran, musztarda, gorczyca – zaleca się dołożyć tuż przed podaniem potrawy;
• aby danie nie straciło soczystości i miękkości, sól należy dodać przed zakończeniem przyrządzania.
A czym można przyprawić wybrane dania?
- baranina: cebula, chili, cząber, czosnek, estragon, kminek, koper, majeranek, natka pietruszki, papryka czerwona, pieprz czarny, szałwia, ziele angielskie;
- cielęcina: bazylia, cebula, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, kapary, koperek, liście laurowe, majeranek, natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, seler, ziele angielskie;
- drób: cebula, curry, cząber, bazylia, estragon, kminek, majeranek, papryka, pieprz czarny, rozmaryn, seler, szałwia, tymianek;
- dziczyzna: estragon, goździki, jałowiec, kapary, liść laurowy, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie;
- wieprzowina: cebula, chili, curry, cząber, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka ostra i słodka, pieprz czarny, rozmaryn, sól, szałwia, tymianek;
- wołowina: cebula, chili, curry, czosnek, jałowiec, kminek, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz czarny, rozmaryn;
- gulasz: cebula, chili, cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, kminek, kolendra, kurkuma, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, szałwia, tymianek, ziele angielskie;
- mięso grillowane: cebula, chili, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, majeranek, oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz biały, pieprz czarny, pieprz kajeński, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie;
- mięso mielone: cebula, chili, czosnek, gorczyca, goździki, kolendra, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie;
- mięso duszone: bazylia, chili, cząber, czosnek, gorczyca, goździki, imbir, kolendra, kurkuma, liście laurowe, majeranek, natka pietruszki, oregano, owoc jałowca, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie;
- żeberka: cynamon, czosnek, gorczyca, imbir, liście laurowe, majeranek, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, sól, ziele angielskie;
- ryby: bazylia, cebula, chili, cząber, czosnek, gorczyca, imbir, koper, kwas cytrynowy, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie;
- bigos: cebula, chili, czosnek, jałowiec, kminek, kolendra, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz czarny, ziele angielskie;
- ziemniaki: cebula, chili, cząber, czosnek, estragon, kolendra, koperek, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz czarny;
- dania z fasoli: bazylia, cebula, chili, liść laurowy, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kminek, kolendra, koper, majeranek, papryka ostra i słodka;
- owoce, soki, kompoty: anyż, cynamon, goździki, imbir, kardamon
- pizza: bazylia, cebula, czosnek, natka pietruszki, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek
- zupa pomidorowa: bazylia, pieprz, ziele angielskie, oregano, pietruszka, kolendra, papryka słodka wędzona
- żurek: cebula, czosnek, koperek, liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie
- rosół: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, lubczyk, cebula, czosnek, suszony borowik.
Jak zrobić uniwersalną mieszankę przyprawową?
Potrzebujemy po 1 opakowaniu: suszonego koperku, ziół prowansalskich, bazylii; po 1 łyżce: oregano, majeranku, po 1 łyżeczce: papryki ostrej i słodkiej, pieprzu; ewentualnie: tymianek, lubczyk
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać; zamknąć w szczelnym słoiczku; stosować po kilku dniach, kiedy składniki przejdą aromatem.
Przepis na domowy pieprz ziołowy
Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki; po łyżeczce: ostrej papryki, majeranku, lubczyku; po pół łyżeczki: kminku, suszonego koperku; po 1/3 łyżeczki: cząbru, kolendry, tymianku, estragonu
Zioła zemleć w młynku i dokładnie wymieszać; przechowywać w szklanym słoiczku.
Teraz nie pozostaje nic innego jak przyprawiać do smaku :-)
Irena Babczyńska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|