KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Przepis na świąteczne pierogi od KGW Widełczanki

Opublikowano 17.12.2019 r.
Szukacie najlepszego przepisu na świąteczne pierogi? To dobrze trafiliście, bo swoją recepturą na tradycyjne pierogi dzielą się z nami prawdziwe mistrzynie kulinarne, czyli Koło Gospodyń Widełczanki. Poznajmy to fantastyczne KGW i zainspirujmy się ich smakami! 

Koło Gospodyń Wiejskich „Widełczanki” w Widełkach, w gminie Daleszyce, zawiązało się w kwietniu 2019 roku. Dziesięć gospodyń  i jeden gospodarz – w takim składzie przedstawiają się Widełczanki. Pomimo krótkiego czasu działalności, Koło intensywnie promuje swoją miejscowość poprzez uczestnictwo w lokalnych, jak i regionalnych imprezach. 

Pomysł zawiązania Koła Gospodyń Wiejskich „Widełczanki” w Widełkach powstał spontanicznie. Bez chwili namysłu dokonaliśmy rejestracji w ARiMR w Kielcach, pozyskując tym samym środki finansowe na zakup niezbędnego wyposażenia (namiotu, stołu, podgrzewacza, warnika itd.), które służy nam podczas plenerowych wyjazdów. Jak mówi staropolskie przysłowie: „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”, ale nie u nas – my w gotowanie wkładamy całe serce, co zostało docenione podczas VIII Święta Pieroga Świętokrzyskiego w Bobrzy, gdzie zdobyliśmy pierwsze miejsce i tytuł złotego pieroga, pomimo dużej konkurencji – opowiada Magdalena Bernat wiceprzewodnicząca KGW „Widełczanki”.

Koło aktywnie uczestniczy w wydarzeniach organizowanych przez Park Etnograficzny Tokarnia, za co w 2019 roku otrzymało podziękowania i dyplom uznania za długotrwałą współpracę. Pani Magdalena, podobnie jak i reszta Koła, jest dumna z tego wyróżnienia, tym bardziej, że Koło działa bardzo krótko, a już zostało zauważone przez władze Parku Etnograficznego Tokarnia i docenione za swoje działanie.

Zdobyliśmy pierwsze miejsce w kategorii Kół Gospodyń Wiejskich w akcji Mistrzowie Agro w etapie wojewódzkim oraz drugie miejsce w etapie Ogólnopolskim. Jesteśmy bardzo dumni i szczęśliwi z otrzymanego wyróżnienia w plebiscycie. Jest to motywacja do dalszej ciężkiej pracy. Serdecznie dziękujemy za wszystkie oddane na nas głosy podczas plebiscytu. Pragniemy podziękować również za ciepłe słowa i wsparcie, jakie otrzymaliśmy w tym czasie, nie sposób jest wymienić każdego z osobna, ponieważ było Was naprawdę dużo. Z pewnością będziemy jeszcze bardziej angażować się w lokalne życie gminy i aktywnie uczestniczyć w regionalnych wydarzeniach kulturalnych – mówi Pani Magdalena.

Panie oprócz kulinarnej pasji zajmują się również rękodziełem, które tworzą podczas wspólnych spotkań Koła, w tym czasie towarzyszy im muzyka folklorystyczna, która nie jednej Pani w duszy dra, z całą pewnością w najbliższym czasie oprócz częstowania swojskim jadłem, Koło uraczy nas również swoim śpiewem, na co czekamy z niecierpliwością. Zdrowy styl życia i aktywność fizyczna, również nie jest Paniom obojętna, dlatego podczas Biegu Zdrowej 11 w Widełkach, Koło stało się jednym ze sponsorów posiłków dla uczestników.

Panie nie tracą czasu i aktywnie uczestniczą w spotkanych i szkoleniach, podczas których zgłębiają wiedzę donośnie do możliwości pozyskiwania funduszy, na rzecz rozwoju kół gospodyń wiejskich. W ostatnim czasie udały się w tym celu do Zakopanego na trzydniowe szkolenie pt. „Możliwości rozwoju organizacji pozarządowych w kontekście pozyskiwania środków finansowych oraz współpracy z lokalnymi podmiotami”, tam podczas wyjazdu studyjnego mogły zobaczyć efekty współpracy sektora prywatnego z publicznym i społecznym.

Wyjazd pomógł nam zobaczyć z bliska pozytywne efekty współpracy sektora prywatnego z publicznym i społecznym, na pewno będziemy chcieli wykorzystać zdobytą wiedzę, poprzez pozyskanie środków na rozwój naszego Koła, jak i naszej lokalnej społeczności. Planujemy w najbliższym czasie zorganizować kurs samoobrony dla kobiet oraz warsztaty florystyczne i księgowe - mamy sezon zimowy, więc myślimy, że wiele Pań zechce uczestniczyć w tego typu zajęciach, być może z czasem przerodzi się to w stałą formę spotkań, podczas których Panie będą mogły rozwijać i doskonalić swoje umiejętności. Zbliża się szczególny czas świąteczny, planujemy zorganizować spotkanie wigilijne dla osób starszych z naszej miejscowości, mamy nadzieję, że wesprą nas w tym, inne lokalne organizacje działające już od dłuższego czasu z sukcesami w naszej miejscowości, bardzo liczymy na to – mówi Pani Magdalena.

A teraz kulinarny bonus od Widełczanek – przepis na świąteczne pierogi.

Pierogi wigilijne z kapustą i borowikami 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Farsz:

  • 1 kg - kiszonej kapusty 
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 5 kapeluszy suszonych borowików
  • 1 cebula
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy 

Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i odcisnąć. Zalać ciepłą wodą, dodać liść laurowy gotować przez 20 minut, odcedzamy na sicie, odrzucamy liść laurowy. Grzyby wcześniej namoczyć w mleku z wodą, gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy na sicie, wywar odstawiamy. Borowiki przekręcamy przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy posiekaną kapustę. Całość podsmażamy przez 3 minuty, dodajemy grzyby i nadal podsmażamy często mieszając aż odparuje nadmiar soku. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. 
 

Ciasto: 
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dobrze wyrabiając. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolnej wielkości placki, na każdy nakładamy farsz i zlepiamy. Układamy na lnianym obrusie. 

Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju przez 3 minuty do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmujemy łyżkę i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką. Smacznego świętowania! 

Zapraszamy również do śledzenia działalności KGW Widełczanki na ich Facebooku :-)

Fot. archiwum KGW Widełczanki

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO