KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

W świecie Hildegardy... ratunek dla żołądka po świątecznej uczcie

Opublikowano 23.12.2019 r.
Świąteczny okres to dla wielu z nas jedyna w roku okazja do spędzenia czasu z rodziną bliższą i dalszą czy dawno niewidzianymi przyjaciółmi. A spędzamy go, niestety, najczęściej przy stole, chcąc nie chcąc sięgając po to, co na nim jest. Nadmiar jedzenia, zbyt duża jego różnorodność, a do tego brak ruchu – słowem: brak umiaru – skutkuje uczuciem przejedzenia, dyskomfortu, niestrawnością. Ale wiemy, jak sobie z tym poradzić!

Miód z miętą polej 

Składniki:                                                                                  

  • 100 ml octu winnego
  • 100 ml odszumowanego miodu
  • 1 łyżka sproszkowanej mięty polej 

Odszumować miód. Wymieszać składniki. Spożywać przed jedzeniem w ilości ½–1 łyżka. Można dodać do herbaty koprowej. Stosować przez kilka tygodni.

Miód z miętą polej wzmacnia i oczyszcza chory żołądek, poprawia trawienie, „rozjaśnia oczy” (zaćma), jest pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego.

 

 

 

Napój z szałwii muszkatołowej 

Składniki:

  • 18 g liści szałwii muszkatołowej                                                             
  • 6 g mięty polej
  • 2 g nasion kopru włoskiego
  • 50 g odszumowanego miodu
  • 1 l wina wytrawnego 

Wszystkie składniki gotować w winie ok. 5 minut. Odcedzić. Pić po obiedzie i kolacji po ok. 20 ml.

Napój z szałwii muszkatołowej wskazany jest przy przewlekłych stanach zapalnych żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, słabym trawieniu.

 

 

Woda fasolowa 

Składniki:                                                                                                                 

  • ½ l wody 
  • 3–4 łyżki fasoli (białej lub czerwonej) 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub 1 łyżeczka masła klarowanego

Fasolę zagotować w wodzie, bez uprzedniego moczenia. Gotować 20–30 minut. Dodać łyżkę oleju słonecznikowego lub masło. Wymieszać. Odcedzić. Gorący wywar często pić małymi łykami do ustąpienia dolegliwości. 

Łagodzi ból narządów wewnętrznych (trzewi), wzmacnia ich pracę. 

 

 

Żródło: 
„Hildegardowa kuchnia polska" A., K. i L. Walkowskie, Polskie Centrum św. Hildegardy 2018

 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO