KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Co na świąteczny obiad? Te dania zachwycą Twoich gości!

Opublikowano 19.12.2019 r.
Goście na Święta Bożego Narodzenia już zaproszeni. Teraz zastanawiasz się, co im zaserwować na świąteczny obiad? Zaskocz ich niecodziennymi propozycjami! Poznaj nasze podpowiedzi! Przygotuj świąteczne dania, którymi rozpieścisz podniebienia swoich gości!

Nadziewane roladki wołowe

Składniki:

  • 15 plastrów wołowiny
  • słoik kiszonych ogórków
  • 2 duże cebule
  • 2 duże papryki
  • 5 kiełbas
  • musztarda
  • papryka słodka w proszku
  • sól i pieprz
  • olej
  • 500 g suszonych grzybów
  • 10 sztuk ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych
  • 2 łyżki mąki

Jak przygotować roladki wołowe z nadzieniem krok po kroku?
Suszone grzyby zalać wodą i ugorować do miękkości. A następnie je odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Mięso rozbić na cienkie plastry, posmarować musztardą, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na środku ułożyć kawałek cebuli, ogórka, papryki i kiełbasy. Zawinąć roladki w rulon i przekłuć wykałaczką. Roladki smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony. A następnie zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez 40 minut na wolnym ogniu, a następnie zagęścić sos przy użyciu mąki. Roladki doskonale smakują z kluskami śląskimi lub ziemniakami, w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Filety z indyka pod chmurką z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 5 filetów z indyka
  • żółty ser
  • czerwona papryka
  • 4 garści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 10 pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • tymianek
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • 4 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 białka z jajek

Jak przygotować pyszny indyk pod chmurką z ciasta francuskiego krok po kroku?
Filety z indyka opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z kilku łyżek oleju oraz soli, pieprzu, tymianku i słodkiej papryki. Zamarynowane filety włożyć do lodówki na 1,5 godziny. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Dusić kilkanaście minut, a następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Doprawić farsz solą i pieprzem. Każde opakowanie ciasta francuskiego podzielić na 4 kawałki, ułożyć na nich filet z indyka, żółty ser, kawałek papryki i szpinak. Zawinąć ciasto francuskie i posmarować białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.

 

Królik w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 tuszka królika
  • 4 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 600 ml śmietany 18%
  • 3 garści suszonych leśnych grzybów
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 3 szklanki rosołu
  • sól i pieprz
  • zioła: oregano, tymianek, bazylia
  • olej do smażenia

Jak przygotować pysznego królika w sosie śmietanowym?

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka. Wyjąć cebulę, na tym samym oleju podsmażyć marchew pokrojoną w krążki, również wyjąć, a na patelni podsmażyć mięso z królika na złoty kolor z każdej strony. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera, gałązki rozmarynu oraz podsmażoną marchew i cebulę, a potem wlać rosół. Dusić na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie wlać śmietanę, w razie potrzeby zagęścić i gotowe. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub z bagietką i z surówką z białej kapusty.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO