"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Górznej
Koło Gospodyń Wiejskich w Górznej powstało niedawno, bo w grudniu 2018 r. Była to spontaniczna decyzja jednej z naszych mieszkanek, a obecnie przewodniczącej KGW i zarazem pani sołtys Marzeny Lewickiej. Odzew był bardzo duży, na pierwsze spotkanie przyszło ponad 30 osób. Taka też liczba członków koła pozostała do chwili obecnej - opowiadają gospodynie. Nasze Koło skorzystało z możliwości rejestracji koła w ARiMR, dzięki temu jesteśmy organizacją samorządową i możemy brać udział w różnych konkursach oraz starać się o dotacje - co bardzo nas cieszy.
Główna działalność Koła to przede wszystkim kultywowanie tradycji, udział w różnych konkursach kulinarnych, organizowanie imprez integracyjnych oraz charytatywnych, wspieranie w działaniach miejscowej szkoły i drużyny piłkarskiej.
KGW w Górznej jest bardzo aktywne. Wzięło udział w konkursie kulinarnym "Bitwa na smaki "- kuchnia myśliwska, gdzie zajęło 3 miejsce. Była także Złotowska Biesiada ze smakiem "Złoty Kuch" i zaszczytne 1 miejsce. Panie z KGW znalazły się również na podium w Konkursie na deser regionalny - Trzcianka oraz na Najsmaczniejszy Wypiek Bożonarodzeniowy (3 miejsce). Z naszymi smakołykami i wypiekami zawsze wystawiamy się podczas różnego rodzaju imprez lokalnych - opowiadają Panie z KGW.
Złożyliśmy również ofertę w konkursie na zadanie publiczne i tym samym organizację Dnia Dziecka - "Bezpieczne Wakacje". Organizujemy też ferie dla dzieci. Wspólnie z mieszkańcami wzięłyśmy udział w akcji sprzątania pobliskiego Parku i renowacji ogrodzenia wokół cmentarza wiejskiego. Kolejną z naszych inicjatyw była duża akcja charytatywna dla niepełnosprawnego mieszkańca - pomoc w spełnieniu marzenia - czyli zbiórka na mobiler.
W KGW jest siła
Przynajmiej raz w miesiącu staramy się zorganizować spotkanie, czasem to jest tzw. spontan i np. hasło... pieczemy pączki. Wtedy spotykamy się na sali wiejskiej i organizujemy wspólne pieczenie. Czasem to zwykła kawa i pogaduchy. W naszym Kole są panie, które wspaniale czują się we wszelakich kulinariach i reprezentują nas na różnych konkursach. Inna grupa pań tworzy cudne rękodzieła, które są sprzedawane na różnych jarmarkach. Mamy też panów w swoim kole - ich pomoc jest nieoceniona przy tzw. ciężkich pracach. Są też panie, których jest wszędzie pełno... Są to osoby od załatwiania spraw urzędowych - opowiada przewodnicząca Koła.
Jesteśmy odbierani raczej pozytywnie przez mieszkańców. "Coś w końcu zaczęło się dziać" - mówi wielu z nich. W tym roku chcemy nadal aktywnie uczestniczyć w życiu naszej wioski, wspierać się w różnych działaniach. Planujemy doposażyć salę wiejską w sprzęt AGD oraz zorganizować wyjazd członkiń koła nad morze - podsumowują Panie z KGW w Górznej.
Mamy karnawał, więc kulinarną propozycją od Pań z KGW w Górznej są pączki z ziemniaków
Pączki z ziemniaków
Składniki – 25 pączków
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 600 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 2 x 7 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
- 1/3 szkl. ciepłego mleka
- szczypta soli
- mus owocowy do nadziewania pączków – mały słoiczek
Dodatkowo:
- 1 litr oleju roślinnego do smażenia pączków
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, mleko lekko podgrzej, a masło roztop w rondelku w małej mocy palnika.
Ciasto drożdżowe z użyciem suchych drożdży:
W dużej misce umieścić składniki: mąka, cukier, drożdże suche, zmielone i przestudzone ziemniaki, 4 żółtka jajek, masło, 1/3 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lekko lepkie. Odłóż je do wyrastania na około 40 minut.
Ciasto drożdżowe z użyciem świeżych drożdży:
Zrób zaczyn od razu w misce, do której dodasz resztę składników. Ze składników na ciasto uszczknij po łyżce mąki, cukru oraz3 łyżki ciepłego mleka i całe 40 g świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Dodaj resztę składników: mąka, zmielone i przestudzone ziemniaki, cukier, 4 żółtka, masło, mleko, szczypta soli. Ciasto wyrabiaj 10 minut. Postępuj dalej tak samo, jak przy drożdżach suchych – patrz wyżej. Przygotuj stolnicę, wsyp trochę mąki. Przełóż wyrośnięte ciasto i oprósz je odrobiną mąki. Rozwałkuj je na grubość około 2-2,5 cm. Szklanką lub wykrawaczką wycinaj pączki.
Paczki układaj na desce lekko oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
W tym czasie dobrze rozgrzej olej w garnku. Paczki kładziemy na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe pączki wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Możemy nadziać je również musem owocowym lub marmoladą. Przygotuj szprycę cukierniczą i mus wstrzyknij z boku do każdego pączka. Smacznego!
Więcej zdjęć z działalności KGW w Górznej w galerii poniżej.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|