KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Banany – żółta porcja witamin

Opublikowano 03.03.2020 r.
Banany są bardzo smaczne - sprawdzają się jako deser oraz przekąska, którą można zjeść w trakcie chwili przerwy. Z powodzeniem można dodawać je także do surówek, sałatek czy ciast. W Indiach przyrządza się z nich nawet… piwo! Kiedyś w Polsce banany były towarem bardzo luksusowym – dziś kupić je można bez najmniejszych problemów. Polecane są zwłaszcza jesienią i zimą, gdy dostęp do lokalnych owoców jest coraz trudniejszy.

W czasach jesiennej i zimowej szarugi banany dostarczą niezbędnej energii, poprawią humor i pomogą przezwyciężyć stresy. Te właściwości zawdzięczają obecności tryptofanu, substancji, która w naszym organizmie przetwarzana jest w serotoninę, nazywaną czasem „hormonem szczęścia”. Dzięki zawartości witamin B6 i C banany korzystnie wpływają na odporność i chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. To nie koniec ich zalet.

Banany dla sportowców

Spożywanie bananów zaleca się sportowcom, gdyż zawierają łatwo przyswajalne węglowodany i różnorodne składniki mineralne (miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod, wapń, fosfor, żelazo, sód). Kilka lat temu medialną sławę zyskała słynna „bułka z bananem”, którą jadać miał sam narciarski mistrz – Adam Małysz. Co ciekawe, banany pomagają także spragnionym. W około 3/4 składają się z wody i znakomicie gaszą pragnienie.

Banany źródłem potasu

Wśród „bananowych” składników mineralnych na wyróżnienie zasługuje potas. Średniej wielkości owoc zawiera około 450 mg tego związku. Potas korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i rytm serca, dzięki czemu spożywanie bananów poleca się w profilaktyce chorób serca i udaru mózgu. Z kolei wysoka (banan ma podobną ilość pektyn co jabłko) zawartość pektyn sprawia, że jedzenie „żółtych owoców” obniża stężenie cholesterolu we krwi. Kwas foliowy docenią z kolei przyszłe mamy, gdyż korzystnie wpływa na rozwój płodu. 

Skąd wzięły się banany? 

Te, które spożywamy pochodzą zazwyczaj z Ameryki Południowej i Afryki. Drzewo bananowca pochodzi jednak najprawdopodobniej z południowo – wschodniej Azji a sposób w jaki pojawił się w innych rejonach świata nie został ostatecznie wyjaśniony. Sama nazwa banana ma swoje źródło w języku arabskim, w którym banan znaczy palec.

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:bananybanany właściwości
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO