KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jak zrobić najlepszą zupę rybną? Musisz poznać te przepisy!

Opublikowano 03.03.2021 r.
W Wielkim Poście szczególnie często jadamy bezmięsne potrawy. Chętniej niż zwykle spożywamy także ryby. Jednym ze znanych od dawna postnych dań jest zupa rybna. Przygotowaliśmy 4 sprawdzone przepisy!

Rybna zupa fasolowa

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 duże filety z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek pora
  • 1 kawałek selera
  • 100 g serka topionego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić i zarumienić na odrobinie oleju. Seler zetrzeć na tarce, a marchew i por pokroić w krążki. Warzywa dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Przyprawić słodką i wędzoną papryką oraz dodać koncentrat pomidorowy. Papryki pokroić w drobną kostkę i dodać je do warzyw, dolać 2,5 litra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz i gotować 20 minut. Następnie dodać pokrojone na mniejsze filety z dorsza i serek topiony oraz ugotowaną wcześniej fasolę i sos sojowy. Gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić i podawać zupę posypaną natką pietruszki.

Aromatyczny rybny kapuśniak

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 15 g suszonych borowików
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej
  • koperek

Wykonanie:
Rybę oczyścić, wymyć i wyfiletować. Filety odłożyć na bok, a głowę i grzbiet umieścić w garnku i zalać 2 l zimnej wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zagotować. Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, posypać je drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem, solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na co najmniej godzinę.

Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć w gorącej wodzie. W dużym garnku roztopić masło, dodać marchew i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie i chwilę smażyć. Dodać kapustę kiszoną i namoczone suszone grzyby. Chwilę poddusić do miękkości. A następnie dodać por pokrojony w półplasterki, seler w kawałku oraz pomidory z puszki i przecedzony przez sito wywar rybny. Gotować przez 10-15 minut, a następnie do zupy wrzucić filety z karpia pokrojone na mniejsze kawałki, po 5 minutach doprawić do smaku, posypać posiekanym koperkiem i gotowe.

Pomidorowa zupa rybna z nutką orientu

 

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 800 g ziemniaków
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 300 ml bulionu rybnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Filety z dorsza pokroić w grubszą kostkę i posypać solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, a paprykę w paski. Czosnek i cebulę drobno poszatkować i zarumienić na patelni na odrobinie oliwy. Przełożyć do dużego garnka, dodać wino, paprykę, ziemniaki, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i bulion rybny. Wszystko wymieszać i gotować 20 minut na małym ogniu. Wrzucić kawałki ryby i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec wlać mleko kokosowe, doprawić solą, pieprzem i świeżą kolendrą.

Zupa rybna z wędzoną makrelą

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 ogórka surowego
  • 1 żółta papryka
  • kawałek pora
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 50 g rodzynków
  • 1 wędzona makrela
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 śmietanka 12%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 jagody jałowca
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól i pieprz biały

Wykonanie:
Oczyszczoną paprykę, seler, pieczarki, marchew oraz pora drobno pokroić. Suszone pomidory posiekać, cebulę poszatkować, a czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, jagody jałowca, liście laurowe, imbir, gorczycę i koncentrat pomidorowy. Dolać oliwę, sok z cytryny i bulion. Zupę gotować przez 10 minut. A następnie dodać rodzynki, kawałki makreli, ogórka pokrojonego w plastry i wlać śmietankę. Po 5 minutach doprawić do smaku, podawać z natką pietruszki.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO