KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Rolnik pyta o ubój z koniecznści poza rzeźnią. My odpowiadamy!

Opublikowano 25.03.2020 r.
Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca,  koza, krowa  czy  koń, ulegnie    wypadkowi  – złamie kończynę, kręgosłup  lub  też  ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia  mu naturalne poruszanie się i  tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej  zwierzęcia.  

Co należy zrobić, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi?

W pierwszej kolejności należy jak najszybciej wezwać lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem zwierząt gospodarskich. Twierdzi  on czy zwierzę powinno być leczone, poddane ubojowi z konieczności, czy też uśmiercone.

Co należy zrobić, jeżeli wezwany lekarz weterynarii stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi z konieczności?

a)  należy skontaktować się z najbliższą rzeźnią celem ustalenia, czy istnieje możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności; tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami   wewnętrznymi musi być przewieziona do rzeźni,  gdzie urzędowy  lekarz  weterynarii dokona badania poubojowego i wyda   ocenę przydatności mięsa do spożycia przez ludzi; wydanie takiej oceny jest warunkiem koniecznym wprowadzenia mięsa        na    rynek, tj. oferowania do sprzedaży i  tym samym uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia

b)   należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii, właściwym terytorialnie ze względu na lokalizację    gospodarstwa, w  celu przeprowadzenia badania przedubojowego i wystawienia świadectwa urzędowego, które będzie    towarzyszyło tuszy i  narządom wewnętrznym zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności

c)  należy poddać zwierzę ubojowi z konieczności.

Kto może dokonać uboju z konieczności?

Ubój z konieczności powinien  być dokonany przez osoby mające odpowiednie kwalifikacje, tj.  takie same, jak w przypadku   uboju zwierząt  w rzeźni.

W jaki sposób i w jakich warunkach powinien odbyć się ubój z konieczności?

W przypadku uboju zwierząt  z  konieczności poza rzeźnią posiadacz  zwierząt jest zobowiązany do podjęcia wszelkich  koniecznych działań, aby jak najszybciej dokonać uboju zwierzęcia, w  tym dołożyć starań, aby podczas uboju i działań z   nim związanych oszczędzić zwierzętom wszelkiego niepotrzebnego bólu, niepokoju i cierpienia. Należy spełnić wymagania  dotyczące ochrony zwierząt podczas uboju; zwierzę powinno być ogłuszone i wykrwawione zgodnie z przepisami  określonymi w rozporządzeniu Rady nr 1099/2009 przez osobę mającą odpowiednie kwalifikacje.  Po uboju tusza powinna być  wykrwawiona. W miejscu dokonania  uboju  można  również, pod nadzorem wezwanego urzędowego lekarza weterynarii,  usunąć z tuszy żołądek oraz jelita zwierzęcia. Narządy te należy oznakować (w sposób umożliwiający ich identyfikację          z  daną tuszą)  i wraz z tuszą przewieźć do rzeźni.

Jakie dokumenty muszą być dostarczone do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia?

Do rzeźni wraz  z tuszą i  narządami  wewnętrznymi zwierzęcia muszą  być dostarczone następujące dokumenty:

a)  oświadczenie rolnika stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz zawierające informacje na temat weterynaryjnych   produktów leczniczych lub innych środków, jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano, z wyszczególnieniem dat  podawania i okresów karencji

b)    świadectwo urzędowe stwierdzające korzystny  wynik badania przedubojowego, datę i czas przeprowadzenia tego    badania, przyczynę dokonania uboju z konieczności oraz  informację na temat  leczenia, jakiemu poddane było to zwierzę.

W jakich warunkach tusza wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia powinna być przewieziona do rzeźni?

Tusza zwierzęcia  wraz  z przynależnymi do niej  narządami  wewnętrznymi  powinna być  przewieziona  do rzeźni  w    warunkach higienicznych i  najszybciej  jak  to możliwe. Jeżeli transport potrwa dłużej  niż 2 godziny  od chwili dokonania    uboju zwierzęcia, należy zapewnić warunki chłodnicze  dla  przewożonej  tuszy  i  narządów  wewnętrznych. W przypadku,    gdy warunki klimatyczne na to pozwolą, nie  ma  konieczności  poddawania chłodzeniu tusz i narządów wewnętrznych.

Co się stanie, jeśli lekarz weterynarii uzna, że nie może być przeprowadzony ubój z konieczności?

Lekarz weterynarii może  stwierdzić,  że zwierzę powinno być leczone albo uśmiercone. W przypadku gdy podjęta jest   decyzja o uśmierceniu zwierzęcia,  to:

1)    uśmiercanie przeprowadza  lekarz weterynarii  przez  podanie  środka usypiającego

2)    tusza może być:

a)    poddana utylizacji lub

b)    za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych  (jeżeli chce    się uzyskać taką  zgodę, należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii). Ponadto, w przypadku zdrowych    zwierząt kopytnych,  które uległy wypadkowi,  takich jak: świnia, owca, koza  lub cielę do 6. miesiąca życia, możliwe jest    przeprowadzenie uboju zwierzęcia  w  celu pozyskania mięsa na własne  potrzeby.  Przy przeprowadzaniu takiego uboju nie jest konieczna obecność lekarza weterynarii, niemniej jednak pozyskane mięso nie może być oferowane do sprzedaży.

Co należy zrobić, jeśli nie znajdzie się rzeźni, która zgodziłaby się na przyjęcie tuszy wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności?

W  tej  sytuacji  rolnik    może  zdecydować się  na leczenie zwierzęcia, uśmiercenie go bądź przeprowadzenie uboju w   celu   pozyskania mięsa na  własne potrzeby. Jeśli nastąpi śmierć zwierzęcia, zwłoki należy poddać utylizacji, w tym przypadku   koszty utylizacji pokrywa Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Czy w każdym przypadku prawidłowo przeprowadzonego uboju z konieczności można zagwarantować, że zostanie uratowana wartość rzeźna zwierzęcia?

Mięsopozyskane ze zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności,  w  każdym przypadku  poddawane  jest badaniu poubojowemu  przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii  w  rzeźni. Badanie  to ma  na celu dokonanie   oceny, czy mięso jest zdatne, czy też niezdatne do spożycia przez ludzi, zanim zostanie wprowadzone na rynek. Wartość rzeźna  zwierzęcia zostanie uratowana w przypadku, gdy tusza zostanie  oceniona jako zdatna spożycia przez ludzi.  Natomiast gdy   tusza zostanie oceniona  jako niezdatna  do spożycia przez ludzi, poddawana jest utylizacji (kto ponosi koszt utylizacji zależy od umowy, jaka została  zawarta  między rolnikiem a podmiotem prowadzącym rzeźnię) bądź za zgodą urzędowego lekarza  weterynarii przeznaczona  jest do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych.

Czy w przypadku uboju z konieczności wymagane jest powiadomienie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa?

W każdym przypadku przeprowadzenia  uboju  z konieczności zwierząt z  gatunku: bydło, owce, kozy lub świnie, konieczne    jest powiadomienie o tym zdarzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Należy pamiętać, że ubój bydła,   owcy, świni lub kozy należy zgłosić w terminie 7 dni. Natomiast na terenach objętych restrykcjami w związku z afrykańskim  pomorem świńtermin na przekazanie informacji wynosi 2 dni w przypadku uboju z konieczności świń.

 

 

Opracowano w:  Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO