KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zdrowa wędlina bez chemii - jak wybrać?

Opublikowano 31.03.2020 r.
Aktualnie w praktycznie każdym sklepie spożywczym znajdziemy szereg różnych wędlin, które różnią się od siebie wieloma cechami. Niekiedy same nazwy decydują o tym, co znajdzie się w naszym koszyku. Niestety większość z nas nie przykłada większej wagi do składu produktów, licząc na to, że wybrana przez nas szynka babuni nie jest nafaszerowana samą chemią. To zły krok, ponieważ nadmierne jedzenie wyrobów wędliniarskich wątpliwej jakości wiąże się z silnym działaniem rakotwórczym.

Wędliny - czy są zdrowe? 

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ogólnodostępne wędliny mogą nam szkodzić. Okazuje się, że chemiczne dodatki do żywności to potencjalna przyczyna alergii pokarmowych, a także nowotworów. Jeżeli w naszym jadłospisie dominują wyroby mięsne o niskiej jakości, narażamy się na szereg różnorodnych konsekwencji zdrowotnych, które dość często wynikają z naszej niewiedzy, a także niezdrowych przyzwyczajeń, a nie nieograniczonych środków finansowych na zakupy. 

Nie da się także ukryć, że spożywamy zbyt dużo mięsa, kupujemy za dużo wędlin oraz produktów garmażeryjnych przede wszystkim ze względu na wygodę, ponieważ nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków. Co więcej, znaczna ilość wędlin, które zachęcają nas do zakupu swoim apetycznym wyglądem oraz aromatycznym zapachem to niestety jedynie podróbki naturalnych produktów. 

Jak rozpoznać wędlinę bez chemii? 

Podczas zakupów warto pamiętać o zasadzie - im mniej, tym lepiej. Oczywiście skład oraz użyte mięso jest również zależne od rodzaju wędliny. Najprostszy oraz najzdrowszy wyrób wędliniarski powinien zawierać: 

  • mięso - (drobiowe, wołowe, wieprzowe lub ich mieszankę), im więcej mięsa na 100g, tym lepiej, 
  • solanka - w składzie szynki, jej ilość nie powinna przekraczać 10%. 

Warto wymienić także dodatki, które nie powinny znaleźć się w dobrej jakości wędlinie. Zaliczamy do nich: 

  • białko sojowe, błonnik i skrobię roślinną - wszystkie wcześniej wymienione składniki pokarmowe mają zdolność wchłaniania do 4 litrów wody. Dlatego też każda wędlina zawierająca powyższe substancje w składzie będzie charakteryzowała się niską jakością. Jeśli w naszym koszyku zauważymy produkt z białkiem sojowym, przy kasie zapłacimy za wodę, która jest związana z tego rodzaju dodatkami, 
  • karageny, gumy roślinne - to żele roślinne, których zadaniem jest poprawienie konsystencji wyrobu. Jeżeli zauważymy je w składzie wybranego przez nas mięsa, możemy być pewni, że w naszych rękach znajduje się produkt z dużą zawartością solanki, co jednocześnie oznacza, że jest to wyrób słabej jakości. 

Wygląd też ma znaczenie 

Zdrowa, a przede wszystkim naturalna wędlina, wyprodukowana bez zbędnych dodatków,  nie przypomina swoim wyglądem idealnego produktu - nie ma różowego koloru i gładkiej struktury. Po jej przekrojeniu zauważymy włókna mięsa, a także przerosty tłuszczowe. 

Wyroby wędliniarskie pozbawione chemii charakteryzują się szarawą i dość często niejednolitą barwą. W ich strukturze nie znajdziemy typowych dziurek, które są pozostałością po nastrzykiwaniu mięsa solanką lub wypełniaczami. Powinniśmy także zwrócić uwagę na to, czy wędlina jest sucha - produkty o wątpliwej jakości cechują się widoczną wilgotnością. 

Cena wędliny bez chemii

Za zdrowe wędliny zakupione w delikatesach wbrew pozorom nie zapłacimy majątku. Ich ceny są różne, jednak najczęściej oscylują w granicach 35 złotych za kilogram. Niestety kwota, jaką musimy zapłacić, nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, ponieważ w niektórych dużych supermarketach musimy zapłacić ok. 30 zł/kg za wysoko przetworzone mięsa.  

Zakupy spożywcze pozornie mogą wydawać się prostą czynnością, pod jednym warunkiem - jeżeli wiemy jak czytać etykiety. To właśnie dzięki nim jesteśmy w stanie dowiedzieć się jakie konserwanty zawiera produkt, który wzbudził nasze zainteresowanie. Ich poprawna interpretacja pozwala wybrać nam wędliny w stu procentach pozbawione konserwantów oraz chemicznych dodatków. 

 

  Materiał opracowany we współpracy z tarczynski.pl 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO