KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Aspergiloza u drobiu - jak rozpoznać?

Opublikowano 07.04.2020 r.
Warunki sprzyjające rozwojowi grzyba powodującego aspergilozę drobiu to: uszkodzone jaja w wylęgarni, niesprawny system wentylacji oraz pasza. Podatne na zakażenie są młode indyki, kurczęta i kaczęta.

Choroby wywołane przez grzyby należą do najczęściej występujących oraz najbardziej uciążliwych w hodowli drobiu. Grzyby z rodzaju Aspergillus mogą być przyczyną choroby nazywanej aspergilozą. Aspergilozę u drobiu wywołuje głównie Asper.

Przyczyny i źródła zakażenia

Czynnikami, które mają wpływ na pojawienie się choroby, są: hipotermia, duże stężenie amoniaku oraz duże zapylenie środowiska. Jej rozwojowi sprzyjają: niehigieniczne warunki chowu oraz pozyskiwania jaj wylęgowych i ich późniejszej inkubacji, podawanie ptakom paszy zakażonej sporami grzyba, usuwanie ściółki w obecności drobiu, niedobory żywieniowe (szczególnie niedobór witaminy A), długotrwała antybiotykoterapia, zakażenia wirusami. 


Aspergillus jest niebezpieczny dla wszystkich gatunków ptaków w każdym wieku, ale najbardziej narażone są embriony oraz pisklęta. Pisklęta do drugiego dnia życia są najbardziej wrażliwe na zakażenia (w komorze klujnikowej).
Do zakażenia grzybami Aspergillus dochodzi w wyniku wdychania powietrza zanieczyszczonego sporami grzybów lub poprzez spożycie zarodników grzybów. Atakują one najczęściej jaja, z których podczas klucia uwalniają zarodniki, infekując pisklęta. Zakażeniu mogą ulec jaja wylęgowe przez pory skorupy, drobne szczeliny oraz pęknięcia. W kurnikach zarodniki grzybów Aspergillus mogą być obecne w zanieczyszczonej paszy lub też ściółce czy kurzu zalegającym na wyposażeniu kurnika. 
Rozwojowi grzybów w budynkach inwentarskich sprzyjają wysoka temperatura (37-40oC) i wysoka wilgotność. Te warunki są dogodne do namnażania się grzybów, natomiast duży stopień zapylenia ułatwia rozprzestrzenianie się sporów grzyba. Przenoszone z powietrzem spory najczęściej trafiają do błony śluzowej nosa, tchawicy oraz nabłonka pęcherzyków płucnych, gdzie tworzą ziarniaki. Przedostając się do krwi, atakują inne tkanki. Spory mogą atakować narząd wzroku, będąc przyczyną zapalenia spojówek, rogówki lub całej gałki ocznej.

Objawy 

Przebieg choroby jest uzależniony od różnych czynników, ale jednym z najważniejszych jest osobniczy stan układu odpornościowego. Okres inkubacji trwa od 1 do 10 dni i zależy od gatunku grzyba, drogi zakażenia, wieku i kondycji ptaków. Grzyb rozwijając się, tworzy szarozielony pleśniowaty nalot na wilgotnym, gnijącym drewnie lub na wilgotnej ściółce w gniazdach, skąd łatwo przedostaje się do przewodu pokarmowego i oddechowego ptaków, powodując stany zapalne. 
Zazwyczaj choroba nadaje się do leczenia tylko w początkowym stadium. U piskląt ma często przebieg nadostry, bez wyraźnych objawów chorobowych, a śmiertelność dochodzi do 80%. Pisklęta są osowiałe, skupiają się wokół źródła ciepła, występuje porażenie i nagła śmierć.


Choroba, w zależności od wieku ptaków, może przebiegać w dwóch postaciach:

  • Ostra postać najczęściej dotyka młode kurczęta. Cechuje się wysoką zachorowalnością oraz śmiertelnością. Chore pisklęta są osowiałe, wykazują szereg objawów ze strony układu oddechowego: stoją z wyciągniętą szyją, otwartym dziobem i przymkniętymi powiekami. Słychać rzężenie i napady duszności. Może dojść do zapalenia spojówek i objawów nerwowych ze skrętem szyi, jak również spadek apetytu i biegunki.
  • Chroniczna postać dotyka starsze ptaki. Występują sporadyczne upadki. Objawy najczęściej dotyczą układu oddechowego. Obserwuje się ogólne osłabienie organizmu.

Zapobieganie

W zapobieganiu i w zwalczaniu tej jednostki chorobowej niezwykle ważna jest odpowiednia higiena warunków utrzymania drobiu i to zarówno w okresie wychowu, jak i w okresie produkcyjnym. W celu zahamowania rozprzestrzeniania się aspergilozy trzeba podjąć wszelkie działania już na etapie produkcji jaj wylęgowych. W przypadku pojawienia się ognisk choroby należy niezwłocznie zwalczyć jej przyczyny. 


Dobrym sposobem profilaktyki przeciwgrzybiczej są opryski na ściółkę środkami przeciwgrzybiczymi np. Clinafarm Spray - do oprysku lub zamgławiania lub chloramina. Zakażoną ściółkę należy traktować parami formaliny, pomieszczenia można odkażać chloraminą oraz preparatami jodowymi. Zabiegi dezynfekcji trzeba przeprowadzać bez obecności ptaków. Skutecznym sposobem walki z aspergilozą jest dbałość o wentylowanie pomieszczeń. Przed wstawieniem piskląt ściółkę należy zdezynfekować środkami grzybobójczymi. Ważne są działania mające na celu określenie źródła zakażenia, tak ażeby w przyszłości uniknąć podobnych sytuacji.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

POWIĄZANE TEMATY:aspergilozachoroby drobiu
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO