KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Obiad z grilla - przepisy na znakomite dania z rusztu

Opublikowano 26.04.2021 r.
Zbliżający się majowy weekend to najlepszy czas na grilla. Przygotujcie razem z nami prawdziwą ucztę! Proponujemy soczyste i aromatyczne mięsa z grilla, delikatne ryby oraz opiekane warzywa. Pamiętajcie, że jeśli pogoda nie dopisze, to wszystkie te dania możecie przygotować także w domowym piekarniku lub na patelni grillowej.

Grillowane skrzydełka na ostro

Składniki:

  • 10 skrzydełek
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • dwie łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • dwie łyżeczki papryki słodkiej,
  • dwie łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta przyprawy chili,
  • 2 łyżki miodu,
  • trzy łyżki pikantnego ketchupu.

Z podanych składników robimy marynatę, wszystko dokładnie mieszamy. Obtaczamy w niej umyte i osuszone skrzydełka. Mięso zostawiamy w marynacie na co najmniej 4 godziny. Tak przygotowane opiekamy na mocno rozgrzanym ruszcie z obu stron – aż skórka będzie dobrze zapieczona.

 

Marynowana karkówka z grilla

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie – 1 łyżeczka,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej.

Najpierw łączymy ze sobą składniki płynne, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Marynujemy mięso najlepiej przez całą noc.

 

Polędwica z grilla

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz i sól.

Łączymy oliwę z rozmarynem, pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwicę kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Mięso obtaczamy w marynacie (najlepiej pozostawić na całą noc). Na gorący ruszt kładziemy kawałki mięsa i opiekamy po ok. 2-3 min z każdej strony.

 

Grillowany łosoś

Składniki:

  • filet z łososia,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
  • szczypta oregano, sól i pieprz.

Łososia oprószamy solą, pieprzem, nacieramy olejem z suszonych pomidorów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy oregano. Łososia grillujemy przez około 3 minuty z każdej strony.

 

Grillowany szaszłyk wiosenny

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 papryka żółta,
  • cebula czerwona,
  • 5 pieczarek,
  • długie wykałaczki.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, cukinię kroimy w talarki, cebulę w półksiężyce, papryki kroimy w kostkę, a pieczarki w grubsze plastry. Składniki nadziewamy w dowolnej kolejności na wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki skraplamy oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy około 10-15 minut, pamiętając o obracaniu co 2-3 minuty. 

 

Soczysty burger z grilla

Składniki:

  • 500 g mielonego chudego mięsa wołowego (na 4 burgery),
  • sól, pieprz do smaku,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 cebula czerwona,
  • 4 bułki burgerowe,
  • rukola,
  • 2 łyżki oleju,
  • musztarda,
  • ketchup,
  • ew. długie wykałaczki.

Mielone mięso łączymy z pokrojoną cebulką i olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i formujemy 4 burgery.

Pieczemy na rozgrzanym ruszcie przez około 10, opiekamy z obu stron. Pod koniec pieczenia na mięso kładziemy plaster sera. Przekrojone bułki również przez chwilę podgrzewamy na grillu. 

Teraz przystępujemy do stworzenia burgerowej konstrukcji ;-)

Dolną cześć bułki smarujemy musztardą, kładziemy rukolę, następnie burgery z roztopionym serem, plastry czerwonej cebuli. Górną część bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy całość. Burger można spiąć długą wykałaczką. Ale pyszności!

 

Grillowany dorsz z cytrynową nutą

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • sól, pieprz,
  • skórka otarta z cytryny, 
  • odrobina startego imbiru,
  • masło.

Filet kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, startym imbirem i skórką z cytryny. Kawałki ryby zawijamy w folię aluminiowa, wkładamy do środka jeszcze kawałek masła. Grillujemy przez około 10-15 minut.

 

Smacznego!  W tym sezonie zapewne na jednym grillu się nie skończy ;-)

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO