KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Domowa zupa fasolowa na żeberkach – przepis babci Zosi

Opublikowano 28.11.2017 r.
Polacy uwielbiają zupy! Nie wyobrażamy sobie bez nich rodzinnego obiadu. Dziś polecamy Wam przepis na zupę fasolową gotowaną na żeberkach. Jej aromat i smak są niepowtarzalne! To pyszne, sycące i rozgrzewające danie – idealne na chłodniejsze dni!

SKŁADNIKI:

  • fasola Jaś 300 gram, 
  • 3 l wody,
  • żeberka wieprzowe 350 gram,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz ziarnisty,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  •  sól do smaku,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego.

WYKONANIE:

1. Fasolę należy zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia do garnka wlewamy 3 l wody i  pokrojone na porcje żeberka (dodajemy sól do smaku), całość gotujemy (doprowadzamy do wrzenia). 

2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (wcześniej podsmażoną), kawałki pietruszki, selera, pora, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i na końcu odcedzoną fasolę. Całość gotujemy przez około 1 godz.

3. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (gotujemy aż będą miękkie). Pod koniec dokładamy jeszcze łyżkę przecieru pomidorowego dla uzyskania pięknego koloru i wyrazistego smaku.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO