KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Lekkie przekąski na upalne dni

Opublikowano 19.06.2021 r.
Gdy termometr wskazuje 30°C albo i więcej, jedzenie jest ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę. Najchętniej spożywalibyśmy jedynie zimne napoje. Ale nie tylko to, co pijemy, ale również to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie w upalne dni. Upały wykańczają nasz organizm, jesteśmy zmęczeni, ospali, często pojawiają się bóle głowy, nudności. Dlatego też tak ważna jest odpowiednia dieta. Pożywna, ale jednocześnie lekka, bogata w składniki mineralne i witaminy. Zatem co jeść w upalne dni? 

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-truskawkowy

Składniki: arbuz, truskawki, kawałek świeżego imbiru, kilka listków świeżej mięty, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta pieprzu cayenne.

Wykonanie: arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, tak aby łatwiej zblendować. Następnie obrać ze skórki imbir i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki włożyć do pojemnika, dodać świeże listki mięty oraz wlać łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny. Dla wyrazistego smaku wsypać szczyptę pieprzu cayenne. Składniki dobrze zblendować i przelać do szklanki.

Przygotowany koktajl można udekorować listkami mięty. Smacznego.

 

Zastrzyk energii

Składniki: ½ plastra arbuza, 2 garście szpinaku, 2 marchewki, 1 jabłko, 1 burak, kawałek świeżego imbiru, szczypta pieprzu cayenne.

Wykonanie: owoce i warzywa obierz, pokrój na małe kawałki. Składniki zblenduj z dodatkiem imbiru i pieprzy cayenne, możesz dolać trochę wody.

 

Koktajl owocowy z miętą

Składniki: 2 banany, 400 g jogurtu naturalnego (może być grecki), 2 łyżki miodu, 4 sztuki kiwi (dojrzałe), 2 łyżki cukru pudru, garść świeżej mięty, ½ szklanki wody mineralnej zimnej. 

Wykonanie: banany obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do blendera i zalać jogurtem. Dodać miód, zblendować do uzyskania napoju o jednolitej konsystencji. W oddzielnym naczyniu zblendować kiwi (wcześniej obrane i pokrojone) z wodą, listkami świeżej mięty i cukrem pudrem. Do wysokich szklanek wlać mus kiwi, mniej więcej do połowy wysokości. Dopełnić koktajlem bananowym. Całość udekorować listkami świeżej mięty.

 

Sałatka z awokado i buraków

Składniki: ½ awokado, 1 ugotowany burak, 2 rzodkiewki, 1/3 papryczki chili, 2 garści liści szpinaku, ½ garści świeżych liści mięty, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta, 2 łyżki octu balsamicznego (może być również jabłkowy lub winny), 2 łyżki orzechów (włoskie, nerkowca lub pinii).

Wykonanie: pokroić awokado w paski, buraka w kostkę, rzodkiewki na ćwiartki. Przygotować dressing: wymieszać ocet balsamiczny, sok z grejpfruta i papryczki chili. W miseczce wymieszać wszystkie składniki, polać sosem i posypać całość orzeszkami. 

 

Sałatka z tuńczykiem

Składniki: sałata lodowa, puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 pomidory, ogórek zielony średniej wielkości, czerwona cebula, około 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Wykonanie: sałatę umyć, osuszyć. Liście porwać na mniejsze kawałki. Pomidory i jajka pokroić w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić na cząstki. Wszystko razem wymieszać. Z oliwy, musztardy i przypraw zrobić dressing i polać nim sałatkę.

 

Tajska surówka

Składniki: 2 marchewki, ½ cukini, 1/4 papryczki chili, ¾ łyżki oliwa z oliwek, ½ łyżki miodu pszczelego, 2 łyżki sok z limonki, ½ łyżki sezam nasiona, 1 łyżeczka świeżej kolendry. 

Wykonanie: cukinię i marchewkę zetrzeć obieraczką na paski. Przygotować dressing: zblendować papryczkę, kolendrę, oliwę, miód i sok z limonki. Wymieszać warzywa z dressingiem i posypać sezamem.

 

Naleśniki z mąki ryżowej

Składniki: 2 jajka, 150 g mąki ryżowej, ½ szklanki mleka, 2 łyżeczki wody gazowanej, szczypta soli, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka syropu klonowego, garść truskawek, garść borówek, 2–3 listki świeżej mięty do dekoracji.

Wykonanie: jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Wsypać mąkę ryżową, wlać mleko oraz odrobinę wody gazowanej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać trzepaczką lub blenderem. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek i smażyć naleśniki z obu stron. Na usmażone naleśniki nakładać truskawki oraz borówki i polać odrobiną syropu klonowego.

 

Chłodnik ogórkowy

Składniki: 5 ogórków zielonych, 1 litr kefiru, 250 ml śmietany, 4 ząbki czosnku, szczypiorek, pieprz, sól, papryka ostra w proszku.

Wykonanie: ogórki obrać i utrzeć na grubej tarce. Odsączyć nadmiar soku. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać drobno posiekany szczypiorek. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.

 

 

Milena Lewandowska

KPODR w Minikowie

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO