KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Zakwaszanie gnojowicy

Opublikowano 08.12.2017 r.
Nawożenie zakwszaoną gnojowicą to nie tylko sposób na większe plony, to także idealny sposób na oszczędności w gospodarstwie.   

Zastosowanie technik zakwaszania gnojowicy (SAT) jest jednym ze sposobów ograniczających straty azotu. Projekt Baltic Slurry Acidification promuje to działanie w całym regionie Morza Bałtyckiego. 

Projekt zakłada korzyści w postaci poprawy stanu środowiska, a dla rolników oszczędności finansowe i częściowe uniezależnienie się od zakupu nawozów mineralnych na rynku.  

Co to jest zakwaszanie?

Zakwaszanie gnojowicy to proces polegający na dodawaniu do niej roztworu stężonego, 96 %  kwasu siarkowego. Głównym celem zabiegu jest redukcja ulatniania się amoniaku, a tym samym straty azotu. Dzięki procesowi zakwaszania, znaczna część azotu w gnojowicy zabezpieczona jest, w postaci jonów amonowych (powstaje siarczan amonu – taki jak w nawozie mineralnym), zamiast amoniaku (NH3), który może się ulatniać. Obniżenie pH staje się bardzo efektywne, przy pH 6.0 (4-5 l kwasu na tonę gnojowicy straty amoniaku mają minimalną wartość). 

Jak odbywa się proces zakwaszania gnojowicy? 

O sposobie zakwaszania opowiada dr inż. Andrzej Seliga Kierownik warszawskiego oddziału Instytutu Techniczno - Przyrodniczego.

Jako że kwas siarkowy to wysoce niebezpieczna substancja chemiczna, jego dostarczeniem zajmują się osoby do tego uprawnione. W praktyce wygląda to tak, że do gospodarstwa rolnika przyjeżdża cysterna o pojemności 22 000-30 000 l, której zbiornik przeznaczony jest do transportu kwasu. Ze względów bezpieczeństwa obsługę dostarczenia i dodania kwasu do gnojowicy przejmuje osoba do tego uprawniona, która obsługuje pompowanie kwasu bezpośrednio do zbiornika na gnojowicę. 


Jaki sprzęt?

Urządzeniem służącym do mieszania powstałego roztworu jest specjalne mieszadło o długości ramienia ok 8m, którego producentem jest firma Qrum z Danii. Urządzenie zawiera dyszę z wężem sprzęgającym, instalację miernika pH i zbiornik na wodę z prysznicami awaryjnymi. 

 

Na końcu urządzenia znajdują się specjalne łopatki, które napędzane są mechanicznie od ciągnika. Całe urządzenie zawieszane jest z tyłu, na 3 punktowym układzie podnoszenia ciągnika. Montaż urządzenia nie jest skomplikowany, mogą wykonać go 2 osoby, w ciągu 15-20 minut. 

 

 

Dlaczego zakwaszamy?

Rolnik, który chce zwiększyć produkcję swojego gospodarstwa, musi zwiększyć stado. Niezbędnym do tego jest więc budowa większej obory lub nowej, większej chlewni. Niestety, budowa takiego budynku inwentarskiego wiąże się z unoszeniem się dodatkowych, przykrych zapachów. W związku z tym, coraz częściej, pojawia się problem związany ze sprzeciwem np. ze strony sąsiadów. Wówczas inwestycja zostaje zablokowana. Przykry zapach, o którym mowa to utleniony amoniak. Gnojowica bydlęca ma wartość pH ponad 7, a świńska ponad 8 pH. Wysoka wartość odczynu wiąże się z większymi stratami amoniaku, a więc z intensywniejszym zapachem. Zakwaszanie gnojowicy niemalże całkowicie likwiduje przykry odór. 


Proces polega na tym, że świeża gnojowica, która magazynowana jest w budynku posiada pH w granicach 8.  Po zredukowaniu pH gnojowicy (zakwaszeniu) do około 5,5 – 6,4 pH likwidujemy zapachy. Mówiąc wprost, będąc w bezpośredniej odległości od zbiornika, nie czujemy żadnego zapachu. Zakwaszanie gnojowicy zatem niemalże całkowicie eliminuje przykre zapachy. 



Czy to jedyna korzyść? 

Dodatkową korzyścią jest fakt, że zakwaszona gnojowica ma lepsze właściwości nawozowe. Jest lepiej przyswajana przez rośliny, co daje większe i lepsze plony.

Zakwaszona gnojowica przynosi ponadto oszczędności finansowe dla rolnika. Nie ma bowiem potrzeby zakupu dodatkowych środków ochrony roślin, które zawierają kwas siarkowy.  

Obecnie w Danii około 20 % gnojowicy jest zakwaszane, badania pokazują, że do 2030 r. będzie to 70 %.

Jak mówi Pan doktor temat zakwaszania gnojowicy spotyka się z dużym zainteresowaniem rolników.

Rolnicy pytają mnie, jak wdrożyć proces zakwaszania w swoim gospodarstwie, ile to kosztuje. Planując rozbudowę budynków inwentarskich, warto bowiem wcześniej zaplanować miejsce na zbiornik gnojowicy wraz z systemem jej zakwaszania, gdyż przyniesie to wymierne korzyści dla każdego rolnika


A czy Wy, szanowni czytelnicy, spotkaliście się z tematem zakwaszania gnojowicy? Być może już wprowadziliście taki system w swoim gospodarstwie?
 

Podzielcie się swoimi opiniami w komenatrzach. Zapraszamy ! 

  • System mocowania mieszadła do ciągnika - CTR Nadarzyn 2017r.
    System mocowania mieszadła do ciągnika - CTR Nadarzyn 2017r.
  • Dysza i mechanizm mieszadła -CTR Nadarzyn 2017
    Dysza i mechanizm mieszadła -CTR Nadarzyn 2017
  • Widok mocowania mieszadła- CTR Nadarzyn 2017
    Widok mocowania mieszadła- CTR Nadarzyn 2017
  • Widok całej kontrukcji - Nadarzyn 2017
    Widok całej kontrukcji - Nadarzyn 2017

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO