KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Suszone śliwki i ich właściwości zdrowotne

Opublikowano 23.12.2017 r.
Śliwki mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. To owoce, które powinniśmy jadać jak najczęściej. Warto więc polubić śliwki – nie tylko te świeże, ale również suszone.   

Właściwości śliwek

Ze względu na wysoką zawartość witamin (C, B, A, E) oraz błonnika, śliwki korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają też ważne składniki mineralne, m.in. potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Wspomagają trawienie, a także chronią nasz organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Okazuje się jednak, że śliwki suszone tych cennych składników mają więcej niż świeże owoce. 

Świeże śliwki mają około 40 kcal w 100 g. Z kolei suszone zawierają aż 360 kalorii w 100 g, jednak pod względem cennych składników są bogatsze niż świeże owoce (przede wszystkim więcej błonnika i witaminy A). Jedzmy więc suszone śliwki na zdrowie!

Właściwości zdrowotne suszonych śliwek:

  • ze względu na wysoką zawartość błonnika, wspomagają trawienie, zapobiegają zaparciom;
  • błonnik pomaga także regulować poziom cukru we krwi,
  • zapobiegają chorobom jelita grubego;
  • zmniejszają poziom cholesterolu;
  • zawierają potas, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni i pozwala zachować właściwe ciśnienie krwi;
  • ze względu na obecność witamin z grupy B, magnezu i potasu, pozytywnie wpływają na układ nerwowy;
  • zawierają polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze – chronią organizm przed chorobami;
  • źródłem witamin, które wspomagają układ odpornościowy organizmu oraz odpowiadają za młody wygląd skóry;
  • będą pomocne w pozbyciu się nadmiernych kilogramów; 
  • są źródłem witaminy K i manganu, które pomagają zachować zdrowe kości i przeciwdziałają osteoporozie.

Kompot z suszonych śliwek

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 3 szklanki suszonych śliwek,
  • 1 laska cynamonu,
  • ewentualnie miód do posłodzenia.

Wykonanie:

Śliwki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia – dodajemy cynamon i ewentualnie odrobinę miodu. To doskonały napój na zimowe dni - smacznego!

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO