KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Zasady dobrego wychowania na co dzień

Opublikowano 13.02.2017 r.
Każdy z nas tak naprawdę wie jak należy zachować się w restauracji, kinie czy podczas rodzinnego spotkania. Nasz, polski savoir vivre ściśle określa normy i sposoby postępowania w okreslonych sytuacjach. Zapraszamy na dawkę wiedzy dot. polskich zasad dobrego wychowania.

 

Savoir vivre czy etykieta to przede wszystkim zdrowy rozsądek i empatia, zwracanie uwagi na innego człowieka oraz umiejętność kulturalnego zachowania się w różnych sytuacjach. Należy być elastycznym i umieć dostosowywać się do sytuacji. Znajomość zasad dobrego wychowania ułatwia codzienne funkcjonowanie.
Po czym zatem rozpoznać kulturalnego człowieka nawet, jeśli byłby ubrany w łachmany ? Przede wszystkim  po ruchu ciała, mimice jego twarzy, uśmiechu, sposobie bycia,  sposobie wysławiania się. To dobre wychowanie czyni z nas kulturalnych ludzi, budzących sympatię i szacunek.

A więc w czym tkwi istota savoir vivre? Zasady savoir-vivru dość ściśle określają ogólnie przyjęte normy zachowania i postępowania w określonych sytuacjach. Dziś omówiamy nasady postępowania podczas wizyty gości w naszym domu. Zapraszamy do lektury.   

Zwykle „codzienne” wizyty znajomych przebiegają według innych zasad niż uroczyste przyjęcia. Często rezygnujemy wtedy z podstawowych zasad savoir-vivre. Dobrych znajomych możemy poprosić o zdjęcie butów podsuwając domowe papcie, przyjąć w kuchni, palenie papierosów zaproponować na balkonie.
Podczas uroczystych spotkań staramy się przestrzegać obowiązujących norm dobrego zachowania. Nie musimy stosować wszystkich zasad, ale znać je nie zaszkodzi.

 

Godzina przybycia


Jeśli zostaliśmy zaproszeni na godzinę 17:00 bezwzględnie nie należy zjawiać się przed tą godziną. Zachodzi bowiem obawa zastania Pani domu w fartuszku , Pana natomiast w stroju codziennym. Mogłoby to wprowadzić ich w zakłopotanie, którego woleliby uniknąć. Najlepiej być dokładnie o umówionej godzinie. Kwadrans akademicki jest jedynym spóźnieniem odbieranym w dobrym tonie. Po tym czasie spóźnienie odebrane może być jako brak należytego szacunku, jakim powinniśmy darzyć  gospodarzy.
 


Powitanie gości
 


Według etykiety drzwi otwiera gospodarz, pomaga gościom zdjąć wierzchnie okrycia,przy czym  w pierwszej kolejności  pomaga kobietom, zaczynając od tych najstarszych. W korytarzu poza wieszakiem na ubrania (przeznaczonym wyłącznie dla gości) powinno stać krzesło, aby goście mogli usiąść i zmienić obuwie – to, które ze sobą przynieśli. Nietaktem w takiej sytuacji jest podsuwanie domowych kapci. Zaproszeni goście powinni przynieść własne obuwie na zmianę, tak uczą wszystkie podręczniki savoir-vivre. Jeśli zaś tego nie uczynili podczas całej pozostają w butach. My natomiast nie chcąc zabrudzeń podłogi zabłoconymi butami, podajemy wcześniej przygotowaną szmatkę, na której dodatkowo wytrą buty. Następnie wskazujemy gościom łazienkę nie tylko po to, by umyli ręce. Panie zwykle poprawią fryzurę, makijaż panowie zaś krawat. I jeszcze ręczniki dla gości – dla każdego z gości powinniśmy przygotować czysty ręcznik. Gdy wszyscy skorzystają już z łazienki, gospodarz zaprasza ich do salonu, gdzie czeka gospodyni i wcześniej przybyli goście. Salon To miejsce i czas na przedstawianie sobie gości i ich powitanie. Jak zgodnie z zasadami przedstawiać sobie gości? Zawsze osoba już obecna jest dla gospodarza ważniejsza niż ta, która dopiero przybywa. Przedstawiamy więc osoby, które przybyły tym, które już są w salonie.


Aperitif i palenie papierosów
 

Zanim gospodarz zaprosi wszystkich gości do stołu, podajemy aperitif, który trwa zwykle około piętnastu minut. W tym czasie spóźnialscy goście powinni dotrzeć już na przyjęcie - dłużej nie czekamy. Aperitifem mogą być soki owocowe, białe wino lub szampan – jeśli nie planujemy później toastu. Zasadą jest natomiast, iż  aperitif zawsze podajemy w kieliszkach.
Jeśli gościmy palaczy musimy liczyć się z tym, że zechcą zapalić między posiłkami. Należy wówczas przeznaczyć jeden z pokoi na palarnię, w którym przygotowujemy (nawet jeśli sami nie palimy) papierosy, cygara, cygaretki w zależności od upodobań naszych gości. Goście nie powinni palić przy stole. Wyjątek stanowi tylko gość honorowy, który może zapalić nawet w trakcie posiłku.

 

Nakrycie stołu
 

Bardzo ważny jest obrus, oczywiście czysty, idealnie wyprasowany i na tyle duży, by zwisał z każdego boku o około 20 cm. Jeśli mamy wzorzystą zastawę, to obrus powinien być jednolity, gładki.
Talerze głębokie ustawiamy na płytkich. Z prawej strony najbliżej talerza kładziemy nóż do dania głównego, dalej noże do wcześniejszych dań i łyżkę do zupy. Noże kładziemy ostrzem w kierunku talerza, a łyżkę wybrzuszeniem na obrusie. Po lewej stronie talerza układamy widelec do dania głównego, dalej widelce do wcześniejszych dań oraz serwetkę. Serwetka może też być ułożona na talerzu głównym. Widelce kładziemy wybrzuszeniem na obrusie. Nad talerzem układamy sztućce do deseru: widelec skierowany zębami w prawą stronę, nad nim łyżeczka w odwrotnym kierunku.
Po lewej stronie powyżej widelców stawiamy talerz do pieczywa, a na nim kładziemy nóż do masła.
Z prawej strony, nad sztućcami układamy kieliszki w kolejności od prawej: do białego wina, czerwonego wina, szampana, wody.
Nie wypada podczas przyjęcia donosić sztućców, wszystkie powinny być ułożone na stole przed rozpoczęciem przyjęcia.

 

Dekoracje stołu
 

Styl dekoracji należy dostosować do charakteru przyjęcia. Zachowujemy kolorystykę spójną z kolorem obrusu, serwetek i porcelany, bądź odwrotnie: elementy dekoracyjne dobieramy na zasadzie kontrastu.
Kwiaty powinny być ułożone w niskich naczyniach, by nie zasłaniały gościom pola widzenia. Nie wybierajmy też takich, które intensywnie pachną, bo ich woń w połączeniu z aromatem potraw może przeszkadzać. Pojedyncze kwiaty możemy ułożyć obok talerza.
Świece dodadzą uroku i wytworności. Ich wysokość po ustawieniu w świeczniku powinna sięgać poniżej twarzy gości, wtedy nie będą zasłaniać widoku, a ich światło łagodnie oświetli biesiadników.

 

Wkrótce zapraszamy na kolejną porcję sztandarowych zasad dobrego zachowania. Bądźcie na bieżąco - każdego dnia.

 

 

kontakt1.jpg Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO