KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Ketchup - czerwona porcja zdrowia

Opublikowano 07.10.2019 r.
Kto by pomyślał, że ketchup – nieodłączny towarzysz potraw serwowanych w barach szybkiej obsługi lub grillowanych kiełbasek może korzystnie wpływać na nasze zdrowie… A może. Fakt, że bardzo często jadamy ketchup z potrawami uznawanymi za niezdrowe sprawił, że także do niego przylgnęła łatka niezdrowego produktu. Tymczasem, jeżeli jest dobrej jakości, może pozytywnie oddziaływać na nasze zdrowie.

Wszystko za sprawą likopenu – barwnika, który odpowiedzialny jest za czerwoną barwę pomidorów. Należy on do grupy najsilniejszych przeciwutleniaczy. Co ciekawe, w skondensowanej formie pomidorów, a więc np. w ketchupie, likopen występuje w większym stężeniu niż w surowych warzywach. Jest też lepiej przyswajalny przez człowieka, gdyż łatwo rozpuszcza się w tłuszczach. Produktom zawierającym dużo likopenu przypisywane jest działanie antynowotworowe. Spożywanie ketchupu pozwala także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy, a nawet spowolnić procesy starzenia. Podobne działanie mają: popularna pomidorówka, pasty pomidorowe czy soki. 

Jak wybrać dobry ketchup?

Jeżeli chcemy skorzystać ze zdrowotnych walorów sosu pomidorowego, wybierajmy produkt dobrej jakości. Nie powinien zawierać on konserwantów i barwników. Z pewnością nie wpływają one pozytywnie na pracę naszego organizmu. Do niektórych ketchupów dodaje się także cukier, którego unikać powinny szczególnie osoby dbające o linię. Warto zwrócić uwagę na skład kupowanego towaru, gdyż niepotrzebne dodatki znajdują się zarówno w droższych jak i tańszych produktach. Przy odrobinie wysiłku znajdziemy ketchup bez zbędnych „wspomagaczy”. Można także rozejrzeć się za ketchupem z certyfikatem ekologicznym. Według badań amerykańskich naukowców, zawiera on więcej likopenu niż konwencjonalny. 

A może domowy ketchup?

Coraz popularniejsze staje się samodzielne przygotowanie ketchupu.  Zajmuje to trochę czasu, ale nie jest specjalnie trudne i na pewno daje wiele satysfakcji. Polecamy nasz sprawdzony przepis:

Tematy pokrewne:
Porady gospodyni - przepis na domowy ketchup, majonez i musztardęPorady gospodyni - przepis na domowy ketchup, majonez i musztardę

A na koniec ciekawostka... skąd wziął się ketchup?

Historycy twierdzą, że ketchup najprawdopodobniej powstał w starożytnych Chinach. Nazwą tą nie określano tylko i wyłącznie sosu przygotowanego na bazie pomidorów. Ketchupy przygotowywano też z grzybów lub orzechów, a jego charakterystyczną cechą była… zawartość octu. Trochę inne było także zastosowanie. W Chinach ketchupu używano do przyrządzania potraw rybnych! Słowo Kôe-chiap znaczy w jednym z dialektów znaczy właśnie "zaprawa do ryb". W Europie ketchup pojawił się XVII wieku - przywieźli go angielscy podróżnicy. Tutaj jego zastosowanie stopniowo się zmieniało.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO