KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Pomysły na smaczne i proste dania z makaronem

Opublikowano 23.10.2020 r.
Zastanawiasz się co przyrządzić na obiad? Mamy 4 sprawdzone przepisy na znakomite posiłki z makaronem. Wypróbuj je wszystkie! Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. 

​Makaron z kurczakiem 

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 300 g pieczarek 
  • 1 łyżka masła
  • 1 brokuł
  • 3 duże cebule
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania: makaron ugotować. Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę, cebulę poszatkować, grzyby obrać i pokroić w mniejsze kawałki, a brokuł pokroić na różyczki. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę, a następnie wyłożyć ją na talerzyk. Podsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, przyprawić, dodać wcześniej zarumienioną cebulę oraz pokrojone grzyby. Smażyć jeszcze kilkanaście minut. W małym garnku ugotować do miękkości brokuła. Dodać go na patelnię wraz z odrobiną wody i dusić jeszcze kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszyć gaz, zagęścić sos jogurtem naturalnym i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Paprykowo-pomidorowa zupa z kurkami i makaronem

Składniki:

  • 1 por
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 4 pomidory
  • 250 kurek
  • 4 ząbki czosnku
  • mały kawałek selera
  • 150 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 g makaronu
  • sól, pieprz i papryka wędzona

 

Sposób przygotowania: obrać i umyć por, seler i marchew, włożyć je do garnka i zalać wodą. Na patelni roztopić masło klarowane, przesmażyć kurki, a na koniec przyprawić je solą i pieprzem. Wyłożyć je na talerz. Drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić na tej samej patelni na odrobinie roztopionego masła klarowanego. Następnie dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę i obrane i pokrojone na cząstki pomidory. Wszystkie warzywa smażyć do miękkości, a następnie zblendować i przelać mus pomidorowo-paprykowy do wywaru z warzyw. Doprawić zupę przyprawami, dodać wcześniej podsmażone kurki, starty żółty ser, poszatkowaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem.

 

 

Kotleciki z makaronu pod leśną pierzynką

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu
  • 3 jajka
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 duże cebule
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej
  • 400 g świeżych leśnych grzybów
  • 1 słodka śmietana
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: pozostały z obiadu lub wcześniej ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Drobno poszatkować cebulę i zeszklić ją na odrobinie oleju, a następnie dodać ją do makaronu. Wbić jajka, dodać starty żółty ser, przyprawy i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać łyżką, formując niewielkie kotleciki, na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do zarumienienia z obu stron i osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przygotować sos. Oczyścić grzyby i pokroić je na mniejsze kawałki. Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej łyżce masła. Dodać grzyby i smażyć jeszcze kilkanaście minut, a następnie wlać 2 szklanki wody, przyprawić i dusić około 30 minut. Na koniec zagęścić sos śmietaną i mąką. Kotleciki makaronowe podawać polane warstwą sosu z leśnych grzybów.

 

Makaronowa zapiekanka kalafiorowa w pysznym sosie

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 średni kalafior
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g żółtego sera
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • przyprawa do mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania: w jednym garnku ugotować makaron, a w drugim kalafior. Na patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i odłożyć na talerz. Następnie na tej samej patelni na złoty kolor usmażyć mięso mielone posypane przyprawą do mięsa mielonego. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko ciągle mieszając, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, musztardę, sól i pieprz oraz starty żółty ser. Do żaroodpornego naczynia włożyć warstwę makaronu, następnie ułożyć mięso,  kalafior i wyłożyć drugą warstwę makaronu. Wszystko zalać sosem, a na wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO